Neuropathie (zenuwpijn) en borstkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Door de behandeling van borstkanker kan neuropathie ontstaan. Bij neuropathie werken 1 of meer zenuwen niet goed. Dit kan verschillende klachten geven. Zoals prikkelingen en tintelingen in de arm of hand, of een doof gevoel en pijn in de handen.

Neuropathie kan ontstaan door een operatie en door chemotherapie. Niet iedereen die behandeld wordt voor borstkanker, krijgt neuropathie. Het blijft onduidelijk waarom de ene persoon wel neuropathie krijgt en de andere niet.

Meestal gaat de zenuwpijn vanzelf over, maar soms ook niet. Als de pijnklachten langer dan 3 maanden aanhouden, is er sprake van chronische neuropathie.

Lees verder over:

Zenuwpijn na de operatie van borstkanker

Na de operatie van borstkanker kun je last krijgen van pijn op de plek van de operatie en in de arm aan de kant van de borst. Meestal verdwijnt de pijn vanzelf.

Gaat de pijn na een paar maanden niet weg? Dan is de kans groot dat er kleine zenuwen rondom de borst en de oksel beschadigd zijn. Hierdoor ontstaat een voortdurende zeurende en branderige pijn. Soms zijn er aanvallen van stekende pijn. Ook kan er jeuk, een zwelling en overgevoeligheid van de huid optreden.

De pijn begint meestal meteen of kort na de operatie, maar kan ook maanden tot zelfs jaren later ontstaan. Waarom het ook zoveel later kan optreden, is niet bekend.

Zenuwpijn ontstaat door beschadiging van zenuwen

Bij elke operatie bestaat de kans dat er zenuwen beschadigd worden. De chirurg zal er alles aan doen om dit te voorkomen. Soms ontkomt de chirurg er niet aan dat hij of zij zenuwen raakt of doorsnijdt.

Als zenuwen beschadigd raken, verlies je het gevoel in dat gebied. Bij een borstoperatie voelt bijvoorbeeld de huid eromheen doof en onaangenaam aan. Meestal is het de huid van het okselgebied en de achterkant van de arm en schouder. Dit dove gevoel blijf je altijd houden.

Risicofactoren voor zenuwpijn na de operatie

Het is vooraf niet te zeggen wie na de operatie last krijgt van zenuwpijn, en wie niet. Wel is bekend dat angst voor de operatie en veel pijn direct na de operatie de kans op zenuwpijn vergroten.

De zenuwpijn kan ook verergeren door lymfoedeem. Een behandeling van de lymfoedeem kan daarmee ook de zenuwpijn laten afnemen.

Ook kun je naast zenuwpijn ook last krijgen van een pijnlijke schouder.

Zenuwpijn herkennen

Zenuwpijn na de operatie kun je herkennen aan:

  • brandende, zeurende of juist een stekende pijn
  • het gevoel dat er speldenprikken in de huid worden gedrukt
  • het gevoel van een strakke band om de borstkas of de bovenarm
  • pijn in de huid van de oksel, aan de achterkant van de bovenarm, op de wand van de borstkas en aan de schouder
  • fantoompijn: het lijkt alsof je de borst die verwijderd is nog voelt

Sommige mensen hebben er niet veel last van, terwijl anderen de pijn als heel hevig ervaren. De pijn kan voortdurend aanwezig zijn, maar ook af en toe. Vaak wordt de pijn erger bij inspanning, vermoeidheid, emoties en bij kou en hitte.

Neuropathie door chemotherapie bij borstkanker

Sommige soorten chemotherapie kunnen neuropathie veroorzaken. Bij borstkanker zijn dat vooral de medicijnen docetaxel, paclitaxel en vinorelbine. Ze kunnen spontane pijnprikkels in handen en voeten veroorzaken. Ook tintelingen komen voor, en een dof of slapend gevoel in handen en voeten.

Hierdoor kan je fijne motoriek verstoord raken. Je kunt moeite hebben met knopen dichtdoen of met je toetsenbord aanraken. Ook bij lopen kun je klachten hebben, omdat de voetzolen gevoelig worden door de zenuwpijn.

Krijg je tijdens de chemotherapie last van deze klachten, meld dit dan direct bij de behandeld arts. De arts kan dan bekijken of de behandeling kan worden aangepast. Meestal gaat de neuropathie na afloop van de behandeling over, maar soms ook niet.

De kans op neuropathie hangt af van de soort, dosis en duur van de chemotherapie. Ook diabetes en het drinken van veel alcohol kunnen de kans op neuropathie vergroten.

Wat kan ik zelf doen?

Zelf kun je niet veel doen om de neuropathie te verminderen. Je kunt wel op tijd hulp inschakelen.

Herken je bovenstaande klachten? Wacht dan niet af, maar bespreek je klachten zo snel mogelijk met je behandelend arts.

Blijf je pijn houden, vraag dan om een verwijzing naar een pijnpoli (pijnbehandelcentrum). Hier kun je behandeld worden door een pijnspecialist.

Colofon

Met medewerking van:

Logo BVN

Borstkankervereniging Nederland

Patiƫntenorganisatie

Website

Foto Ine Meen

Ine Meen

Verpleegkundig specialist, ZGT

Linkedin

illustratie-verpleegkundige-vrouw

Linda Stengs

Verpleegkundig specialist, Rode Kruis Ziekenhuis

Foto Truus Smit-Hoeksma

Truus Smit-Hoeksma

Verpleegkundig specialist, Dijklander Ziekenhuis

Linkedin

illustratie-ervaringsdeskundigen-vrouwen

Vrouwen die borstkanker hebben (gehad)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: februari 2020