De uitslag bij borstkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Na de eerste onderzoeken krijg je de uitslag. Als het inderdaad om borstkanker gaat, breekt een intensieve en onzekere periode aan. Iedere vrouw heeft haar eigen manier om deze boodschap te verwerken en te delen met naasten.

Onzekere periode

Misschien is bij de uitslag al meer bekend over de soort borstkanker. Meestal zijn daar extra onderzoeken voor nodig. Dan wordt ook duidelijk welke behandeling het beste past bij jouw situatie.

Er volgt nu dus een onzekere tijd. Het kan een paar weken duren voordat je helemaal weet waar je aan toe bent. In deze periode is goede steun vanuit je thuisomgeving belangrijk.

In gesprek met de arts

De diagnose hoor je in een gesprek met de arts. Het is handig om iemand mee te nemen naar de afspraak: 2 horen meer dan 1.

De arts zal vertellen in welk stadium de ziekte is en welke behandelingen daarbij passen. Dat staat in het behandelplan.

Het is belangrijk om zoveel mogelijk betrouwbare informatie over de behandeling in te winnen. Misschien weet je nog niet hoe de behandeling eruit gaat zien of hoe lang de behandeling gaat duren. Informatie kan je helpen bij het maken van keuzes.

Omgaan met onzekerheid bij kanker

In deze video vertelt Sanne over hoe zij omgaat met onzekerheid bij kanker.

Colofon

Met medewerking van:

Logo BVN

Borstkankervereniging Nederland

Patiëntenorganisatie

Website

Foto Astrid Scholten

Dr. Astrid Scholten

Radiotherapeut-oncoloog, Antoni van Leeuwenhoek

LinkedIn

illustratie-arts-man

Dr. Luc Strobbe

Chirurg-oncoloog, CWZ

illustratie-ervaringsdeskundigen-vrouwen

Vrouwen die borstkanker hebben (gehad)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: december 2018