De diagnose borstkanker

Ziekenhuizen voor borstkanker

Opslaan

Voor de behandeling van borstkanker bestaan kwaliteitsnormen. Dit zijn eisen waaraan een ziekenhuis moet voldoen om goede zorg aan kankerpatiënten te kunnen bieden.

Een van die kwaliteitsnormen is dat een ziekenhuis minimaal 50 borstkankeroperaties per jaar per ziekenhuislocatie moet uitvoeren (SONCOS 2018). Op Europees niveau geldt een norm van minimaal 150 nieuwe borstkankerpatiënten per ziekenhuis per jaar (EUSOMA).

Hoe kies ik een ziekenhuis?

De Borstkankervereniging Nederland heeft de Monitor Borstkankerzorg ontwikkeld. Via deze Monitor kunt u zoeken naar het ziekenhuis dat het beste bij u past. U vindt hier informatie over het zorgaanbod, het aantal behandelde patiënten, doorlooptijden en ervaringen van andere patiënten.

Ook heeft de BVN 11 criteria opgesteld voor patiëntgerichte borstkankerzorg. In de Monitor zijn de ziekenhuizen die voldoen aan voldoende van deze criteria met een roze lintje gemarkeerd. Het lintje is geen medisch keurmerk.

Mammapoli

Veel ziekenhuizen hebben een speciale polikliniek voor de behandeling van borstkanker en andere aandoeningen van de borst. Dit heet een mammapoli. Mamma betekent namelijk borst.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: december 2018

Dit artikel is geschreven door kanker.nl.

Met medewerking van

Borstkankervereniging Nederland