Algemeen

Symptomen bij borstkanker

Opslaan

Borstkanker kunt u opmerken door een of meerdere veranderingen aan de borst. Veranderingen die kunnen wijzen op borstkanker zijn:

Knobbeltje of plek in de borst

  • een knobbeltje in de borst
  • anders aanvoelende plek in de borst

Een knobbeltje of plekje is vaak iets stugger of harder is dan de rest van het borstweefsel. Soms is het kogelrond en glijdt het onder de vingers weg als een knikker. Maar het kan ook aanvoelen het als een verdikte schijf of als een strengetje achter de tepel.

Veranderingen aan of rond de tepel

  • ingetrokken tepel
  • afscheiding uit de tepel, zoals bruin, groen, waterig, melkachtig of bloederig vocht 
  • verandering van de tepel of tepelhof, bijvoorbeeld zwelling, roodheid, huidvervelling, schilfertjes of een plekje dat op eczeem lijkt 

Veranderingen aan de huid van de borst

  • deukjes of kuiltjes in de huid
  • een wondje dat niet geneest 
  • een verdikte huid waar putjes in zitten. De huid van de borst ziet er dan uit als een sinaasappelschil.

Andere veranderingen

  • een borst die warm aanvoelt en rood is 
  • een zwelling in de oksel

Goedaardige verandering in de borst

Bovengenoemde veranderingen kunnen wijzen op borstkanker, maar dat hoeft niet. Vaak gaat het om een goedaardige aandoening, zoals een cyste. Dat is een holte gevuld met vocht.

Een goedaardige verandering in de borst kan ook aanvoelen als een zwelling of knobbel. Een andere naam hiervoor is mastopathie. Lees verder over goedaardige klachten van de borst op Thuisarts.nl.

Bij een goedaardige aandoening aan de borst kan het lastiger zijn om uw borsten zelf te onderzoeken. Twijfelt u over een verandering in de borst, ga dan naar uw huisarts. Hij kan uw borsten onderzoeken en indien nodig een verwijzing geven voor onderzoek in het ziekenhuis.

Ga op tijd naar de dokter

Merkt u één of meerdere van de hierboven genoemde veranderingen, ga dan naar uw huisarts voor nader onderzoek. Hoe eerder borstkanker wordt ontdekt, hoe eerder gestart kan worden met een behandeling.

Sommige vrouwen schamen zich voor een probleem aan de borst. Toch is het belangrijk om zo snel mogelijk naar de huisarts te gaan. Eventueel kunt u vragen om door een vrouwelijke huisarts onderzocht te worden.

Zo kan borstkanker eruitzien en aanvoelen

Mogelijke veranderingen aan de borst die kunnen wijzen op borstkanker. Bron: knowyourlemons.com

Hoe onderzoekt u uw borsten?

Om veranderingen in uw borsten op te merken, is het belangrijk dat u weet hoe uw borsten normaal voelen en uitzien. Hiervoor kunt u een zelfonderzoek doen. Doe dit bijvoorbeeld op een vast moment in de maand.

Het zelfonderzoek is een combinatie van kijken en voelen. Ga voor de spiegel staan en laat u uw armen ontspannen langs het lichaam hangen. Neem rustig de tijd om goed naar uw borsten te kijken. Uw ene borst kan altijd iets groter zijn dan de andere. Of 1 of beide tepels is altijd al ingetrokken.

Doe vervolgens uw armen boven het hoofd en bekijk nogmaals via de spiegel uw borsten. Sommige veranderingen zijn alleen zo zichtbaar. Daarna kunt u uw borsten bevoelen op veranderingen.

Menstruatie

De menstruatie (ongesteldheid) heeft invloed op de borsten. Net voor de menstruatie voelen de borsten vaak wat anders aan. Ziet en/of voelt u dan een verandering, controleer de borst(en) dan nogmaals na afloop van de menstruatie.

Zwangerschap en borstvoeding

Door zwangerschap en borstvoeding veranderen de borsten. Het is daarom belangrijk dat u na de kraamtijd uw borsten opnieuw leert kennen. Als u weet hoe uw borsten nu normaal aanvoelen, merkt u veranderingen sneller op.

Erfelijke aanleg

Bij een erfelijke aanleg voor borstkanker krijgt u het advies uw borsten regelmatig te laten controleren door de medisch specialist.

Bevolkingsonderzoek én zelfonderzoek

Alle Nederlandse vrouwen tussen de 50 en 75 jaar krijgen iedere 2 jaar een uitnodiging voor deelname aan het bevolkingsonderzoek borstkanker. Het is belangrijk dat u in de periode tussen de controles zelf goed blijft opletten en regelmatig een zelfonderzoek doet. In de tussenliggende periode kan namelijk een tumor in de borst ontstaan.

Ook voor vrouwen jonger dan 50 en ouder dan 75 is het belangrijk goed te blijven opletten. Alleen onderzoek door een arts kan uitwijzen of een klacht aan de borst goedaardig of kwaadaardig is.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: april 2018

Dit artikel is geschreven door kanker.nl.

Met medewerking van

Borstkankervereniging Nederland