Bevolkingsonderzoek borstkanker

Opslaan

Vrouwen tussen de 50 en 75 jaar in Nederland krijgen elke 2 jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Een ander woord voor bevolkingsonderzoek is screening. 

Het bevolkingsonderzoek vergroot de kans dat de borstkanker vroeg ontdekt wordt. Daardoor is de kans dat de behandeling succes heeft.

Mammografie bij het bevolkingsonderzoek

Bij het bevolkingsonderzoek krijg je 2 röntgenfoto’s van de borsten. Dit onderzoek heet een mammografie. 

Van iedere borst maakt de laborant 2 foto’s. Hiervoor drukt de laborant de borsten plat tussen 2 platen. Dat geeft een onaangenaam gevoel, en kan ook pijn doen. Lees verder over de mammografie.

Uitslag van het bevolkingsonderzoek

Is op de mammografie een afwijking te zien? Dan ontvangt jouw huisarts de uitslag van het onderzoek. De huisarts neemt hierover contact met je op, en verwijst je door voor verder onderzoek.

Als op de foto’s geen afwijking te zien is, dan ontvang je een brief thuis. Daarin staat dat de uitslag geen volledige zekerheid geeft dat je geen borstkanker hebt. Het bevolkingsonderzoek kan namelijk niet alle afwijkingen opsporen. Ook is het een moment-opname: het onderzoek laat zien hoe de situatie nu is. En niet of je in de toekomst borstkanker krijgt.

Mogelijk krijgen de huisarts en jij de uitslag uitgedrukt in de zogenaamde BI-RADS categorie. Lees meer over de BI-RADS uitslag.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: april 2018

Dit artikel is geschreven door kanker.nl.

Met medewerking van

Borstkankervereniging Nederland (BVN)