Bevolkingsonderzoek borstkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Ben je tussen de 50 en 75 jaar oud? Dan krijg je iedere 2 tot 3 jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Hiermee kan borstkanker vroeger ontdekt worden. 

Bij het bevolkingsonderzoek krijg je röntgenfoto’s van je borsten. Dit onderzoek heet een mammografie. Van iedere borst maakt de laborant minimaal 2 foto’s. Hiervoor drukt de laborant je borst plat tussen 2 platen. Dat kan vervelend voelen en soms ook pijn doen. Bekijk de uitgebreide informatie over de mammografie.

Waarom borstonderzoek pas vanaf 50 jaar? 

Vrouwen onder de 50 jaar hebben vaak veel klier- en bindweefsel in de borsten. Dit weefsel is gevoeliger voor straling. Ook zijn door dit weefsel röntgenfoto’s van de borsten vaak minder goed te beoordelen. 

Verder hebben vrouwen jonger dan 50 veel minder kans om borstkanker te krijgen dan vrouwen ouder dan 50 jaar. 

Waarom geen borstonderzoek als je ouder bent dan 75?

Bij vrouwen boven de 75 jaar groeit een tumor meestal heel langzaam. Het kan zijn dat je borstkanker tijdens het bevolkingsonderzoek ontdekt waar je anders nooit last van gehad zou hebben. Je krijgt dan onnodig een behandeling die zwaar kan zijn.

Geen uitnodiging gekregen voor het bevolkingsonderzoek?

Je krijgt alleen een uitnodiging als je bij de gemeente staat ingeschreven. De uitnodiging komt per post.
Sta je wel ingeschreven bij een gemeente, maar heb je geen uitnodiging ontvangen? Neem dan contact op met de screeningsorganisatie. 

Uitslag van het bevolkingsonderzoek borstkanker

Is op de mammografie een afwijking te zien? Dan ontvangt je huisarts hier bericht van. De huisarts informeert je dat er een afwijking is gevonden en geeft je een verwijzing voor verder onderzoek in het ziekenhuis. 

Als op de foto’s geen afwijking te zien is, dan ontvang je een brief thuis dat er geen aanwijzingen voor borstkanker zijn gevonden.

Mogelijk krijgen de huisarts en jij de uitslag uitgedrukt in de zogenaamde BI-RADS categorie. Lees meer over de BI-RADS uitslag.

Het bevolkingsonderzoek borstkanker is een momentopname

De borstfoto’s van het bevolkingsonderzoek laten zien hoe de situatie op dat moment is. Het onderzoek kan niet voorspellen hoe de situatie in de toekomst is.

Daarom is het belangrijk dat je in de 2 tot 3 jaar tussen de bevolkingsonderzoeken zelf goed blijft opletten en regelmatig zelf je borsten onderzoekt. In die tussentijd kan namelijk ook een tumor in een borst ontstaan. Lees meer over hoe je je borsten kunt controleren.

Colofon

Met medewerking van:

Logo BVN

Borstkankervereniging Nederland

Patiëntenorganisatie

Website

Foto Corine Veenstra

Corine Veenstra

Physician assistant, Antoni van Leeuwenhoek

LinkedIn

Foto Iris van der Ploeg

Dr. Iris van der Ploeg

Chirurg-oncoloog, Antoni van Leeuwenhoek

LinkedIn

illustratie-ervaringsdeskundigen-vrouwen

Vrouwen die borstkanker hebben (gehad)

Logo NABON

Werkgroep Voorlichting, Nationaal Borstkanker Overleg Nederland (NABON)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: november 2023