Bevolkingsonderzoek borstkanker

Opslaan

Vrouwen tussen de 50 en 75 jaar in Nederland krijgen elke 2 jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Een ander woord voor bevolkingsonderzoek is screening. 

Het bevolkingsonderzoek vergroot de kans op vroege ontdekking van borstkanker. De kans dat de behandeling succes heeft is daardoor groter. Door het bevolkingsonderzoek overlijden jaarlijks 775 vrouwen minder aan borstkanker.

Mammografie

Bij dit bevolkingsonderzoek worden röntgenfoto’s van de borsten gemaakt. Van iedere borst worden 2 foto’s gemaakt. Veel vrouwen ervaren dit onderzoek als onaangenaam, omdat de borsten tussen 2 platen worden gedrukt. Dit onderzoek heet een mammografie

Uitslag

Als op de röntgenfoto’s een afwijking te zien is, dan ontvangt jouw huisarts ook de uitslag van dit onderzoek. Hij of zij neemt hierover contact met je op. De huisarts verwijst je door voor verder onderzoek.

Als op de foto’s geen afwijking te zien is, dan ontvang je een brief thuis. Daarin staat dat de uitslag geen volledige zekerheid geeft dat je geen borstkanker hebt. In het bevolkingsonderzoek worden namelijk niet alle afwijkingen gevonden. Ook is alleen te zien hoe de situatie nu is, niet of je in de toekomst borstkanker krijgt.

Mogelijk krijgen de huisarts en jij de uitslag uitgedrukt in de zogenaamde BI-RADS categorie. 

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: april 2018

Dit artikel is geschreven door kanker.nl.

Met medewerking van

Borstkankervereniging Nederland