Symptomen bij borstkanker

Tmc over deze informatie

Het is belangrijk dat u uw borsten goed kent, om zo een verandering op te merken waarmee u een afwijking in een vroeg stadium kunt ontdekken. Het is ook goed te weten of er sprake is van een verhoogd risico. Periodiek zelfonderzoek (elke maand op een vaste dag) is niet per se nodig. 

Om te kunnen herkennen wat verdachte veranderingen zijn, is het belangrijk dat u weet hoe uw borsten normaal aanvoelen. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat uw ene borst altijd iets groter is dan de andere. Of dat bij u van jongs af aan al een of beide tepels ingetrokken zijn. Het is bij de meeste vrouwen normaal dat het onder uw huid wat hobbelig aanvoelen. Dat wordt veroorzaakt door het klierweefsel in de borst.

Symptomen van borstkanker

Voelen uw borsten anders aan, dan u gewend bent en ziet of voelt u één van de volgende symptomen, dan is het verstandig om direct uw (huis)arts te raadplegen:
 • een ongewoon knobbeltje in de borst
 • schilfering en roodheid van de tepel of kuiltje in de borst
 • sinds kort ingetrokken tepel
 • strenge(tje) naar de tepel
 • vocht uit de tepel (bloederig, waterig, groen van kleur of melkachtig)
 • warm aanvoelende borst met een rode verkleuring van de huid
 • een slecht genezend plekje
 • pijnlijke, anders aanvoelende plek in de borst
 • zwelling in de oksel

Knobbeltje

Een knobbeltje is een verdikking in de borst die anders aanvoelt dan de bobbels die u normaal kunt voelen.

 • Een knobbeltje betekent opgezet klierweefsel of een holte die met vocht gevuld is (cyste).
 • Knobbeltjes kunnen heel verschillend aanvoelen. Vaak is het een plekje in de borst dat iets stugger of harder is dan de rest van het weefsel. Soms is het kogelrond en glijdt het onder de vingers weg als een knikker. Soms voelt het als een verdikte schijf of een strengetje achter de tepel. Meestal doen knobbeltjes geen pijn en zijn ze goedaardig. Maar u kunt beter geen risico nemen en u zo snel mogelijk door uw huisarts laten onderzoeken als u een knobbeltje voelt.

Neem deze veranderingen serieus en ga zo spoedig mogelijk naar de huisarts. Ook al zijn de meeste borstafwijkingen onschuldig en goedaardig,ze kunnen ook door kanker veroorzaakt worden. Zo is pijn is op zichzelf geen teken dat u een afwijking in de borst heeft. Blijft de pijn in uw borst echter aanhouden, bespreek dat dan met uw huisarts.

Uw huisarts bekijkt en voelt uw borsten zorgvuldig. Ook onderzoekt hij of er opgezette lymfeklieren zitten in uw oksels of in uw hals. Als het nodig is, geeft hij u advies om u verder te laten onderzoeken. Of hij verwijst u meteen naar een arts of een mammapoli. Een mammapolikliniek is een polikliniek specifiek voor patiënten met verdenking op borstkanker. Een groot aantal ziekenhuizen heeft een mammapoli.

Wetenschappelijk onderzoek bij grote groepen vrouwen toont aan dat maandelijks zelfonderzoek de kans op overleving van borstkanker niet vergroot.