Medische termen chemotherapie, anti-hormonale therapie en doelgerichte therapie

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Bij borstkanker zijn verschillende behandelingen mogelijk. Welke behandeling het beste past, hangt af van een aantal zaken. Vaak zal de arts een behandeling met medicijnen voorstellen. Dat kan chemotherapie zijn, maar ook anti-hormonale therapie of doelgerichte therapie. Soms werkt een combinatie van die soorten het beste.

Bij deze behandeling kun je lastige medische termen tegenkomen. Onderstaande lijst kan je helpen om die vaktermen goed te begrijpen. Wil je meer weten over deze behandelingen? Lees dan de uitgebreide informatie over de behandeling van borstkanker

Ook voor de andere onderdelen van borstkanker is er een lijst met medische termen. Bekijk het woordenboek borstkanker.

A

Aromataseremmer

Anastrozol, antihormonen, exemestaan, letrozol
Een aromataseremmer is een medicijn. Het remt de aanmaak van hormonen. Een aromataseremmer is een vorm van hormoontherapie.

B

Bisfosfonaat

Bisfosfonaten zijn medicijnen. Ze remmen het afbreken van het bot. Ze helpen dus tegen de botontkalking.

C

CDK4/6-remmer

Abemaciclib, palbociclib, ribociclib
Dit is een medicijn voor uitgezaaide borstkanker. Het zorgt ervoor dat de kankercellen meer gevoelig worden voor hormonale therapie. 

Chemo-immunotherapie

Een combinatie van chemotherapie en immunotherapie. Chemotherapie is de behandeling van kanker met cytostatica. Dit zijn medicijnen die kankercellen doden of hun celdeling remmen. Immunotherapie helpt het eigen afweersysteem om deze kankercellen op te ruimen.

Chemotherapie

CTx
Chemotherapie is een behandeling met cytostatica. Dit zijn medicijnen die kankercellen doden of hun celdeling remmen. Deze medicijnen verspreiden zich via het bloed door het lichaam. Ze kunnen op bijna alle plaatsen de kankercellen bereiken.

Chemotherapie-geïnduceerde menopauze

Door de chemotherapie raakt de vrouw in de overgang.

D

DEXA-scan

Botdichtheidsmeting
Een scan die de laat zien hoe sterk de botten zijn, en of er sprake is van botontkalking.

Doelgerichte therapie

Targeted therapy
Doelgerichte therapie is een behandeling met medicijnen die zich specifiek richten op de kankercellen. Zo kan doelgerichte therapie kankercellen doden of de celdeling van kankercellen remmen. De medicijnen verspreiden zich via het bloed door het lichaam. Ze kunnen op bijna alle plaatsen kankercellen bereiken.

E

Everolimus

Dit is een medicijn voor uitgezaaide borstkanker. Het zorgt ervoor dat de kankercellen meer gevoelig worden voor hormonale therapie.

Fulvestrant

Fulvestrant is een medicijn. Het is een vorm van hormonale therapie. Hormonale therapie is eigenlijk anti-hormoontherapie. Fulvestrant is een nep-hormoon. Het voorkomt dat de echte hormonen oestrogeen en progesteron bij de kankercellen kunnen komen.

G

Genprofieltest

MammaPrint, Oncotype DX
Een genprofieltest voorspelt het risico op uitzaaiingen. De test geeft een aanbeveling voor een aanvullende behandeling met chemotherapie.

H

Hormonale therapie

Anti-hormoontherapie, endocriene therapie, hormoontherapie, HT
Hormonale therapie is eigenlijk een antihormoon therapie. Het zijn namelijk medicijnen die de aanmaak van hormonen beperken, of die hun invloed verminderen. De behandeling heeft alleen effect bij hormoongevoelige borstkanker. Die groeit onder invloed van hormonen. De medicijnen verspreiden zich via het bloed door het lichaam. Ze kunnen op bijna alle plaatsen kankercellen bereiken.

L

Lapatinib

Dit is een medicijn voor uitgezaaide borstkanker. Het remt de groei en deling van de kankercellen door ervoor te zorgen dat er geen energie meer naartoe gaat.

LHRH-agonisten

Buselerine, goselerine, leuproreline, triptoreline
Een medicijn dat de werking van de eierstokken stillegt. Dit is in de behandeling van borstkanker nodig bij vrouwen die nog niet in de overgang zijn. De eierstokken maken het hormoon oestrogeen. Borstkankercellen kunnen groeien door dit hormoon. Door de eierstokken stil te leggen met een medicijn, is er ook minder oestrogeen voor de borstkankercellen. Dit medicijn geeft de arts met een injectie. Iedere maand of iedere 3 maanden is een nieuwe injectie nodig.

O

Oligo-uitzaaiingen

Oligo betekent weinig. Als het om 1 tot 3 uitzaaiingen gaat, heet dat oligo-uitzaaiingen.

P

Pertuzumab

Pertuzumab is een medicijn. Het is een vorm van doelgerichte therapie. Het werkt  bij mensen met HER2-positieve borstkanker. Pertuzumab is altijd in combinatie met chemotherapie, en met het medicijn trastuzumab.

Progressie van ziekte

Progressief verloop
Hoe de ziekte vordert. Er zijn verschillende manieren om progressie van ziekte te bepalen. Klinisch: hoe voelt iemand zich, of hoe ziet de kanker eruit. Biochemisch: kijkende naar waardes in het bloed en de lever. Radiologisch: met een foto of scan kijken of de tumor groter is geworden.

R

Recidief

Terugkeer
De borstkanker is weer terug.

Remissie

De ziekte vermindert.

Respons

De reactie van de kankercellen op een behandeling. De respons kan verschillend zijn: compleet (helemaal), patiëel (gedeeltelijk) of geen.

S

Systemische therapie

Dit is een verzamelnaam voor chemotherapie, doelgerichte therapie, anti-hormonale therapie en immunotherapie. Dit zijn behandelingen met medicijnen. Deze worden vaak voor of na een operatie gegeven. Deze medicijnen werken door het hele lichaam. Het doel is om kankercellen te verwijderen die zijn losgeraakt van de tumor.

T

Tamoxifen

Tamoxifen is een medicijn. Het is een vorm van hormonale therapie. Hormonale therapie is eigenlijk anti-hormoontherapie. Tamoxifen is een nep-hormoon. Het voorkomt dat de echte hormonen oestrogeen en progesteron bij de kankercellen kunnen komen.

Totale remissie

Complete remissie, volledige tumorregressie
Er zijn geen kankercellen meer te vinden.

Trastuzumab

Trastuzumab is een medicijn. Het is een vorm van doelgerichte therapie. Het werkt  bij mensen met HER2-positieve borstkanker.

Trastuzumab-emtansine

T-DM1
Dit is een medicijn voor borstkanker. Het is een combinatie van trastuzumab en emtansine. Trastuzumab werkt bij een HER2-positieve tumor. Emtansine is een vorm van chemotherapie. In dit medicijn zorgt trastuzumab ervoor dat de chemotherapie alleen bij de borstkankercellen terecht komt.

Colofon

Met medewerking van:

Dr. Ingeborg Vriens

Internist-oncoloog, Maastricht UMC+

Logo BVN

Borstkankervereniging Nederland

Patiëntenorganisatie

Website

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: september 2020