Gevolgen bij borstkanker

Vervroegde overgang bij borstkanker

Opslaan

Aan de intensieve behandelingen tegen borstkanker kun je klachten overhouden waar je veel en lang last van heeft. Klachten die soms pas na afloop van de behandeling ontstaan en die je belemmeren in je dagelijks functioneren. Deze klachten worden late gevolgen genoemd. Een van de late gevolgen van borstkanker zijn overgangsklachten.

Chemotherapie en/of hormoontherapie kunnen ervoor zorgen dat je tijdelijk of blijvend in de overgang komt. Als je al in de overgang was voordat je begon met de borstkankerbehandeling, kunnen chemotherapie en/of hormoontherapie ervoor zorgen dat je overgangsklachten terugkeren of verergeren.

Als je de eierstokken laat verwijderen, raak je definitief in de overgang en ben je blijvend onvruchtbaar. Binnen een week na de operatie kun je last krijgen van typische overgangsklachten.

Overgangsklachten zijn klachten zoals opvliegers, nachtzweten, minder zin in seks en urine-incontinentie. Ook kun je last hebben van onder andere stemmingswisselingen, gewichtsverandering, stress, slechter slapen en vaginale droogte.

Na afloop van de behandeling(en) kunnen de overgangsklachten verdwijnen. Het volgen van een chemo- en/of hormoonbehandeling kan gevolgen hebben voor je vruchtbaarheid. Na de behandeling kun je verminderd vruchtbaar of blijvend onvruchtbaar zijn. Het is ook mogelijk dat er niets is veranderd en dat je na de behandeling weer vruchtbaar bent.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: mei 2015

Dit artikel is geschreven door kanker.nl.

Met medewerking van

Expertgroep Late Gevolgen (BVN)