Gevolgen bij borstkanker

Vervroegde overgang bij borstkanker

Opslaan

Aan de intensieve behandelingen tegen borstkanker kunt u klachten overhouden waar u veel en lang last van heeft. Klachten die soms pas na afloop van de behandeling ontstaan en die u belemmeren in uw dagelijks functioneren. Deze klachten worden late gevolgen genoemd. Een van de late gevolgen van borstkanker zijn overgangsklachten.

Chemotherapie en/of hormoontherapie kunnen ervoor zorgen dat u tijdelijk of blijvend in de overgang komt. Als u al in de overgang was voordat u begon met de borstkankerbehandeling, kunnen chemotherapie en/of hormoontherapie ervoor zorgen dat u overgangsklachten terugkeren of verergeren.

Als u uw eierstokken laat verwijderen (ovariƫctomie), raakt u definitief in de overgang en bent u blijvend onvruchtbaar. Binnen een week na de operatie kunt u last krijgen van typische overgangsklachten.

Overgangsklachten zijn klachten zoals opvliegers, nachtzweten, minder zin in seks en urine-incontinentie. Ook kunt u last hebben van onder andere stemmingswisselingen, gewichtsverandering, stress, slechter slapen en vaginale droogte.

Na afloop van de behandeling(en) kunnen de overgangsklachten verdwijnen. Het volgen van een chemo- en/of hormoonbehandeling kan gevolgen hebben voor uw vruchtbaarheid. Na de behandeling kunt u verminderd vruchtbaar of blijvend onvruchtbaar zijn. Het is ook mogelijk dat er niets is veranderd en dat u na de behandeling weer vruchtbaar bent.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: mei 2015

Dit artikel is geschreven door KWF Kankerbestrijding, kanker.nl.

Met medewerking van

Borstkankervereniging Nederland