Stijve schouder bij borstkanker

Opslaan

Na een behandeling aan de lymfeklieren in de oksel, kan het zijn dat je je de schouder minder goed kunt bewegen. De schouder wordt stijf en je kunt moeite hebben met je arm op te tillen. Dat kan een gevolg zijn van een operatie aan de okselklieren, bestraling van de oksel en de schildwachtklierprocedure.

Deze behandelingen kunnen ook lymfoedeem veroorzaken. En de ophoping van vocht in de arm kan de bewegingsruimte van de schouder weer belemmeren.

Armoefeningen kunnen helpen

Door met je armen bepaalde oefeningen te doen, kun je de beweging van de schouder verbeteren. In veel ziekenhuizen is er een fysiotherapeut die na het okselkliertoilet de oefeningen met je komt doornemen. De oefeningen zijn veilig: ze zullen er niet voor zorgen dat de wond opengaat of de hechtingen loslaten.

Merk je na 6 weken oefenen nog weinig verbetering? Vraag dan om een verwijzing naar een oncologisch fysiotherapeut.

Ongeveer 1 op de 5 patiënten die een okselkliertoilet heeft gehad en oefeningen heeft gedaan, blijft last van de schouder houden. Bij hen blijft de schouder minder beweeglijk dan voor de operatie.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: februari 2020

Dit artikel is geschreven door kanker.nl.

Met medewerking van

Ine Meen, verpleegkundig specialist, ZGT, Linda Stengs, verpleegkundig specialist, Rode Kruis Ziekenhuis, Borstkankervereniging Nederland (BVN), Truus Smit-Hoeksma, verpleegkundig specialist, Dijklander Ziekenhuis