Gevolgen bij borstkanker

Schouder minder beweeglijk

Opslaan

Heb je een totale okselklieroperatie gehad, dan kan het zijn dat je de schouder minder goed kunt bewegen. Armoefeningen kunnen helpen dit te herstellen.

Armoefeningen

Je kunt het beste 5 tot 7 dagen na de operatie met deze oefeningen beginnen. Heb je alleen een schildwachtklieroperatie gehad? Dan kun je de dag na de operatie gaan oefenen en de schouder en arm normaal gebruiken.

Je hoeft niet bang te zijn dat door de oefeningen de wond opengaat of de hechtingen zullen loslaten. In veel ziekenhuizen is er een fysiotherapeut die een dag na de operatie adviezen komt geven en de oefeningen komt doornemen. Vaak kan een mammacareverpleegkundige of de arts je ook vertellen welke oefeningen het beste voor je zijn. Hieronder vind jeeen aantal oefeningen.

Wonddrain

Heb je na een totale okselklieroperatie nog een wonddrain in je lichaam? Dan is het verstandig alleen oefening 1, 2, 3 en 8 te doen. En is het beter om elke dag een paar keer licht te oefenen dan 1 keer lang of intensief.

Wondvocht

Zit er nog wondvocht bij de plek waar je geopereerd bent, dan mag je alleen oefenen zonder je spieren te rekken. Ben je bestraald? Dan heeft het tot ruim een jaar na de behandeling zin om de oefeningen regelmatig te herhalen. Je kunt dan controleren of de beweeglijkheid gelijk blijft.

Ongeveer 20% van de patiënten houdt last van een kleine of matige beperking in hoe zij de schouder kunnen bewegen. Ondanks de oefeningen.Voor alle oefeningen is belangrijk:

  • Probeer de schouderoefeningen dagelijks te doen, elke oefening zo’n 5 tot 10 keer. Zorg dat je hierbij geen pijn heeft, en toch maximaal beweegt.
  • Een ‘rekgevoel’ bij de oefeningen is geen probleem. Maar voorkom dat dit pijnlijk wordt. Elke rek kun je 4 tot 5 tellen vasthouden. Blijf rustig doorademen.
  • Bij het oefenen is een goede houding van het bovenlichaam en de schouders belangrijk: sta en zit goed rechtop. Laat schouders niet hangen, maar trek deze iets naar achteren.
  • Let op dat je bij de oefeningen niet met de armen gaat ‘veren’.
  • Ook na de oefeningen ‘mag’  je geen pijn hebben. Heb je wel pijn, oefen dan de volgende keer minder intensief.
  • Heb je thuis problemen met het oefenen? Of kun je de schouder na 6 weken nog niet goed bewegen? Vraag de huisarts of specialist dan om een verwijzing naar een fysiotherapeut.

Borstkanker armoefening 1

Beweeg de arm gestrekt naar voren. Heb je nog een wonddrain, ga dan niet verder naar boven dan de tekening aangeeft.

Borstkanker armoefening 2

Laat je armen langs je lichaam hangen. Trek dan een aantal keren je schouders op en ontspan weer.

Borstkanker armoefening 3

Ga een stukje (15 cm) van de muur staan en ‘krabbel’ met beide handen tegelijk langs de muur naar boven.

Borstkanker armoefening 4

Verstrengel je handen achter je rug in elkaar. Houd daarna je armen gestrekt omhoog.

Borstkanker armoefening 5

Vouw je handen in elkaar. Daardoor wordt je arm aan de geopereerde kant gesteund. Breng je armen zo ver mogelijk gestrekt omhoog.

Borstkanker armoefening 6

Leg je handen achter je oren tegen je achterhoofd. Strengel dan je vingers in elkaar. Houd je ellebogen eerst ontspannen naar voren. Breng ze daarna zo ver mogelijk naar achteren.

Borstkanker armoefening 7

Ga tegen de muur staan en breng allebei je armen zijwaarts omhoog, zo hoog je kunt. Je handen blijven contact houden met de muur.

Borstkanker armoefening 8

Leg je handen zo laag mogelijk op je rug en schuif ze langs je rug naar boven.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: maart 2015

Dit artikel is geschreven door kanker.nl, KWF Kankerbestrijding.

Met medewerking van

Expertgroep Late Gevolgen (BVN)