Gevolgen bij borstkanker

Schouder minder beweeglijk

Opslaan

Heeft u een totale okselklieroperatie gehad, dan kan het zijn dat u uw schouder minder goed kunt bewegen. Armoefeningen kunnen helpen dit te herstellen.

Armoefeningen

U kunt het beste 5 tot 7 dagen na de operatie met deze oefeningen beginnen. Heeft u alleen een schildwachtklieroperatie gehad? Dan kunt u de dag na de operatie gaan oefenen en de schouder en arm normaal gebruiken.

U hoeft niet bang te zijn dat door de oefeningen de wond opengaat of de hechtingen zullen loslaten. In veel ziekenhuizen is er een fysiotherapeut die een dag na de operatie adviezen komt geven en de oefeningen komt doornemen. Vaak kan een mammacareverpleegkundige of uw arts u ook vertellen welke oefeningen het beste voor u zijn. Hieronder vindt u een aantal oefeningen.

Wonddrain

Heeft u na een totale okselklieroperatie nog een wonddrain in uw lichaam? Dan is het verstandig alleen oefening 1, 2, 3 en 8 te doen. En is het beter om elke dag een paar keer licht te oefenen dan 1 keer lang of intensief.

Wondvocht

Zit er nog wondvocht bij de plek waar u geopereerd bent, dan mag u alleen oefenen zonder uw spieren te rekken. Bent u bestraald? Dan heeft het tot ruim een jaar na de behandeling zin om de oefeningen regelmatig te herhalen. U kunt dan controleren of de beweeglijkheid gelijk blijft.

Ongeveer 20% van de patiënten houdt last van een kleine of matige beperking in hoe zij de schouder kunnen bewegen. Ondanks de oefeningen.Voor alle oefeningen is belangrijk:

  • Probeer uw schouderoefeningen dagelijks te doen, elke oefening zo’n 5 tot 10 keer. Zorg dat u hierbij geen pijn heeft, en toch maximaal beweegt.
  • Een ‘rekgevoel’ bij de oefeningen is geen probleem. Maar voorkom dat dit pijnlijk wordt. Elke rek kunt u 4 tot 5 tellen vasthouden. Blijf rustig doorademen.
  • Bij het oefenen is een goede houding van het bovenlichaam en de schouders belangrijk: sta en zit goed rechtop. Laat schouders niet hangen, maar trek deze iets naar achteren.
  • Let op dat u bij de oefeningen niet met de armen gaat ‘veren’.
  • Ook na de oefeningen ‘mag’ u geen pijn hebben. Heeft u wel pijn. oefen dan de volgende keer minder intensief.
  • Heeft u thuis problemen met het oefenen? Of kunt u uw schouder na 6 weken nog niet goed bewegen? Vraag uw huisarts of specialist dan om een verwijzing naar een fysiotherapeut.

Borstkanker armoefening 1

Beweeg uw arm gestrekt naar voren. Heeft u nog een wonddrain, ga dan niet verder naar boven dan de tekening aangeeft (bron: KWF).

Borstkanker armoefening 2

Laat
uw armen langs uw lichaam hangen. Trek dan een aantal keren uw schouders op en
ontspan weer (bron: KWF).

Borstkanker armoefening 3

Ga een stukje (15 cm) van de muur staan en ‘krabbel’ met beide handen tegelijk langs de muur naar boven (bron: KWF).

Borstkanker armoefening 4

Houd uw handen achter uw rug in elkaar. Houd daarna uw armen gestrekt omhoog (illustratie: KWF).

Borstkanker armoefening 5

Vouw uw handen in elkaar. Daardoor wordt uw arm aan de geopereerde kant gesteund. Breng uw armen zo ver mogelijk gestrekt omhoog (bron: KWF).

Borstkanker armoefening 6

Leg uw handen achter uw oren tegen uw achterhoofd. Strengel dan uw vingers in elkaar. Houd uw ellebogen eerst ontspannen naar voren. Breng ze daarna zo ver mogelijk naar achteren (bron: KWF).

Borstkanker armoefening 7

Ga tegen
de muur staan en breng allebei uw armen zijwaarts omhoog, zo hoog u kunt. Uw
handen blijven contact houden met de muur. (bron: KWF)<br>

Borstkanker armoefening 8

Leg uw handen zo laag mogelijk op uw rug en schuif ze langs uw rug naar boven (bron: KWF).

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: maart 2015

Dit artikel is geschreven door KWF Kankerbestrijding.

Met medewerking van

Borstkankervereniging Nederland, Dr. Koppert, L.B. (chirurg-oncoloog)