Okselkliertoilet

Opslaan

Wat is een okselkliertoilet?

Een okselkliertoilet is een operatie waarbij de chirurg alle lymfeklieren in de oksel verwijdert. Een andere naam hiervoor is okselklierdissectie.

Daarna wordt onderzocht in hoeveel lymfeklieren uitzaaiingen zitten. Hoe meer lymfeklieren uitzaaiingen bevatten, hoe groter de kans op terugkeer van de kanker en hoe slechter de vooruitzichten.

Uitzaaiingen in de lymfeklieren kunnen een reden zijn voor een aanvullende behandeling. Dit kan chemotherapie, hormonale therapie of doelgerichte therapie zijn.

Wanneer een okselkliertoilet?

De arts kan een okselkliertoilet voorstellen als er uitzaaiingen zijn gevonden die groter zijn dan 2 mm. Een okselkliertoilet wordt steeds minder vaak gedaan. Bestraling van de oksel blijkt een goed alternatief met minder risico op klachten op de lange termijn.

De arts bespreekt met je welke van deze 2 behandelingen voor jou het meest geschikt is. Bij uitzaaiingen kleiner dan 2 mm kan de arts voorstellen om geen verdere behandeling van de okselklieren te verrichten.

Krijg je chemotherapie voorafgaand aan de operatie van de borst? Dan wordt na de chemotherapie en voor de operatie bekeken of de uitzaaiingen in de oksel nog steeds aanwezig zijn. Door de chemotherapie kunnen de uitzaaiingen verdwijnen. Een behandeling van de oksel (bestraling of okselkliertoilet) is dan wellicht niet nodig.

Wondgenezing na het okselkliertoilet

Tijdens het okselkliertoilet brengt de arts een slangetje in dat het overtollige wondvocht afvoert. Dit heet een drain.

Na een of meer dagen verwijdert de verpleegkundige de drain. Hierna kan het wondvocht zich nog ophopen. Heb je hier erg veel last van, dan kan de verpleegkundige het vocht met een injectienaald opzuigen. Dit is niet pijnlijk, maar vergroot wel het risico op infecties.

De eerste weken na de operatie kan de wond pijn doen en een trekkend gevoel geven. De huid rond de wond kan verkleurd zijn. Soms is het gebied rondom het litteken gezwollen. Deze klachten worden minder naarmate de wond geneest.

Gevolgen van een okselkliertoilet

Een okselkliertoilet kan verschillende klachten op de lange termijn geven. De klachten en hevigheid ervan verschillen per persoon.

Minder gevoel of zenuwpijn

Bij het okselkliertoilet moet de chirurg vaak de gevoelszenuwen van de oksel doorsnijden. Hierdoor heb je geen of veel minder gevoel in de oksel en de binnenkant van de arm. Het gevoel kan voor een deel terugkomen.

Sommige mensen ervaren juist een heftige pijn: zenuwpijn. Lees meer over pijn na borstkanker en mogelijke oplossingen hiervoor.

Stijve schouder

Na het okselkliertoilet of bestraling van de okselklieren kan het lastiger zijn de schouder te bewegen. Lees meer over een stijve schouder na borstkanker.

Lymfoedeem

Door het verwijderen of bestralen van de lymfeklieren kan het lymfevocht niet goed afgevoerd worden uit de arm. Er blijft dan teveel lymfevocht achter, waardoor de arm opgezwollen raakt. Dit heet lymfoedeem. Lees verder over lymfoedeem en de behandeling hiervan.

Tip: vraag de verpleegkundige om de omtrek van je bovenarm te meten, zowel voor als na het okselkliertoilet. Als je arm dikker wordt, betekent dit dat het lymfevocht zich heeft opgehoopt in je arm. Dan kun je met de behandeling tegen lymfoedeem starten.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: december 2018

Dit artikel is geschreven door kanker.nl.

Met medewerking van

Borstkankervereniging Nederland