Behandeling bij borstkanker

Opslaan

Bij borstkanker zijn meerdere behandelingen mogelijk. Welke behandeling het beste bij je situatie past, hangt af van meerdere dingen:

De meeste vrouwen krijgen een combinatie van verschillende behandelingen.

Lokale, regionale en systemische behandelingen

De operatie en bestraling zijn lokale en regionale behandelingen. Een lokale behandeling heeft effect op de borsttumor zelf. Een regionale behandeling pakt uitzaaiingen in de buurt van de tumor aan, bijvoorbeeld in lymfeklieren.

Chemotherapie, doelgerichte therapie en hormonale therapie zijn systemische behandelingen. Ze werken door het hele lichaam en kunnen eventuele (kleine) uitzaaiingen aanpakken.

Curatieve behandeling bij borstkanker

Een curatieve behandeling heeft als doel de borstkanker te genezen. Dat betekent dat de kans op genezing groot is. Het is echter geen garantie.

Operatie

Je krijgt bijna altijd een operatie. Dit kan een borstsparende operatie zijn, of een borstamputatie. Uitzaaiingen in de oksel kunnen verwijderd worden met een okselkliertoilet. Of een okselkliertoilet nodig is, wordt bepaald met een schildwachtklierprocedure.

Bestraling

Na de borstsparende operatie volgt bijna altijd bestraling. Steeds vaker is bestraling ook nodig na de borstamputatie. Je kunt ook bestraling op de lymfeklieren (oksel, hals, naast het borstbeen en sleutelbeen) krijgen als hier uitzaaiingen zijn gevonden.

Chemotherapie

Om de kans dat de borstkanker terugkomt zo klein mogelijk te maken, kan de arts ook een behandeling met chemotherapie voorstellen. De chemotherapie kun je na de operatie (en bestraling) krijgen. Dit heet een adjuvante behandeling. Adjuvant bekent aanvullend.

Steeds vaker wordt chemotherapie vóór de operatie gegeven. Dit is een neo-adjuvante behandeling.

Hormonale therapie

Heb je hormoongevoelige borstkanker, dan krijg je vaak ook hormonale therapie. Als chemotherapie nodig is, start je meestal pas met de hormonale therapie nadat de chemotherapie afgerond is.

Doelgerichte therapie

Bij HER2-positieve borstkanker krijg je naast chemotherapie ook doelgerichte therapie.

Controle

Na afloop van de curatieve behandeling blijf je 5 tot 10 jaar onder controle. Dit gaat in overleg met je arts en is afhankelijk van de situatie. Lees verder over nazorg en controle.

Teruggekeerde borstkanker

Na de behandeling is er een kans dat de borstkanker terugkomt. Meer informatie over teruggekeerde borstkanker en de behandeling ervan.

Palliatieve behandelingen bij borstkanker

Wanneer je uitgezaaide borstkanker hebt, zal de arts een palliatieve behandeling voorstellen. Het doel hiervan is om de ziekte te remmen en/of klachten te verminderen.

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk: bestraling, chemotherapie, hormonale therapie en doelgerichte therapie. In de afgelopen jaren zijn een aantal doelgerichte medicijnen voor uitgezaaide borstkanker beschikbaar geworden.

Lees verder over de behandeling van uitgezaaide borstkanker.

Meedoen aan wetenschappelijk onderzoek

Naast bovenstaande behandelingen kun je soms deelnemen aan behandelingen in onderzoeksverband (trials). Je krijgt dan bijvoorbeeld een nieuwe behandeling of een combinatie van behandelingen waar artsen nog onderzoek naar doen.

Onvruchtbaar door behandeling van borstkanker

Was je nog niet in de overgang toen je borstkanker kreeg, dan kun je door de behandeling minder vruchtbaar of onvruchtbaar worden. Als je een kinderwens hebt, is het belangrijk om die met je arts te bespreken voor de start van de behandeling.

Chemotherapie en hormonale therapie kunnen leiden tot verminderde vruchtbaarheid. In welke mate je vruchtbaarheid bij deze behandelingen afneemt, hangt af van je leeftijd, de soort medicijnen en dosis. ­

Lees verder over onvruchtbaarheid bij kanker.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: december 2018

Dit artikel is geschreven door kanker.nl.

Met medewerking van

Borstkankervereniging Nederland