Borstreconstructie

Tmc over deze informatie
Het namaken van een (deel van een) borst heet borstreconstructie. U kunt een borstreconstructie krijgen na een borstsparende operatie of na een borstamputatie.

Bij een borstsparende operatie reconstrueert de plastisch chirurg een deel van de borst. Na een amputatie maakt de plastisch chirurg een geheel nieuwe borst na. Deze informatie gaat vooral over het namaken van een geheel nieuwe borst of borsten.

Na een borstreconstructie kan de arts uw borst(en) blijven controleren. Een borstreconstructie geeft geen grotere kans dat de ziekte terugkomt op de plek waar u geopereerd bent. En maakt de kans niet groter dat er uitzaaiingen ontstaan.

Kiezen voor een methode

Bij borstreconstructie zijn er verschillende technieken mogelijk. Niet elke methode kan bij iedereen gebruikt worden. U kunt een borstreconstructie krijgen met een inwendige prothese of uitwendige prothese of met eigen weefsel

De keuze van de methode hangt onder andere af van de behandeling die u voor de tumor in uw borst heeft gekregen. Ook kunnen niet alle ziekenhuizen die borstreconstructies aanbieden, alle bestaande methodes uitvoeren. Het is daarom aan te raden u goed te laten informeren welke methode u wilt doen, en in welk ziekenhuis dat mogelijk is.

Bespreek de voor- en nadelen van de verschillende methodes goed met uw arts of plastisch chirurg en weeg de opties tegen elkaar af.

Een gereconstrueerde borst is nooit hetzelfde als uw eigen borst:
  • De huid heeft littekens van de amputatie en van de reconstructie. 
  • Het gevoel in de gereconstrueerde borst(en) en tepel(s) verandert. Of u heeft er geen gevoel meer in.
  • De vorm van de gereconstrueerde borst(en) is anders dan die van uw eigen borst(en). 

Heeft u aan een kant een borstreconstructie gehad en verschillen beide borsten in vorm of grootte? Dan kunt u iets aan het verschil doen met:
  • een bh
  • een kleine opvulling in de bh
  • een deelprothese: dit is een dunne cup die u over de borst kunt leggen
  • een extra operatie om de verschillen te corrigeren
Ervaringsverhalen over borstreconstructie. Bron: Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie.

Kijk voor tips en advies over de aanschaf van (deel)protheses en bh's. Bron: Borstkankervereniging Nederland (BVN).