Behandelplan bij uitgezaaide borstkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Als blijkt dat je uitgezaaide borstkanker hebt, staat de wereld op zijn kop. Er gaat van alles door je heen en je kunt veel verschillende emoties ervaren.

Nadat de eerste emoties wat minder zijn geworden, moet je een aantal besluiten nemen. Een belangrijke beslissing is de behandeling(en) die je wilt krijgen. Hierover ga je in gesprek met de arts. Ook kun je ervoor kiezen om af te zien van een behandeling.

Gesprekken met de arts en besluiten over het behandelplan

De arts zal een behandelplan voorstellen. Het plan heeft de arts vaak al met andere specialisten besproken in het multidisciplinaire overleg (MDO). In het behandelplan staat welke behandelingen het beste passen bij de uitzaaiingen en bij jouw persoonlijke situatie. De arts en de verpleegkundig specialist zullen ook de werking van de medicijnen en de bijwerkingen met je bespreken.

Samen beslissen over het behandelplan

Zelf heb je ook invloed op het behandelplan. Je kunt de voor- en nadelen van de behandelmogelijkheden met de arts bespreken. Zo kun je samen een weloverwogen besluit nemen.

Wat is voor jou belangrijk?

Vertel ook aan je zorgverleners hoe je je leven leidt en wat voor jou belangrijk is. Dan kunnen zij met je meedenken en kijken wat bij je past. Als je liever hebt dat de arts een keuze maakt, is het goed dat hij of zij weet hoe je leeft en wat voor jou belangrijk is.

Rol van de huisarts

Het kan ook helpen om met de huisarts te praten over de diagnose uitgezaaide borstkanker. De huisarts kan zo nodig contact opnemen met je behandelaar in het ziekenhuis.

Vaak is er bedenktijd

Je hoeft bijna nooit direct te beslissen over het behandelplan. Vraag aan je arts hoeveel bedenktijd je hebt. Als je behoefte hebt aan meerdere gesprekken over het behandelplan, kun je daar een afspraak voor maken.

Het is belangrijk dat je vertrouwen hebt in de behandeling. Als je twijfelt, bespreek dit dan met je arts. Wellicht heb je behoefte aan een tweede mening van een andere specialist. Dit heet een second opinion.

Hoe komt het behandelplan tot stand?

Het behandelplan voor uitgezaaide borstkanker wordt bepaald door je persoonlijke kenmerken en de kenmerken van de uitzaaiingen.

Persoonlijke kenmerken die een rol spelen bij het behandelplan:

 • De conditie: zwaardere behandelingen kunnen alleen plaatsvinden als je fit genoeg bent
 • Je persoonlijke behoeften en voorkeuren bij de behandeling
 • Welke behandelingen voor borstkanker je eerder hebt gehad
 • Of je nog andere ziektes hebt en welke behandeling je daarvoor krijgt
 • Of je bloedwaardes voldoende zijn
 • Soms spelen leeftijd en kwetsbaarheid een rol

Kenmerken van de uitzaaiingen die belangrijk zijn voor het behandelplan:

 • De plek van de uitzaaiingen
 • Hoeveel uitzaaiingen het zijn
 • Hoe groot de uitzaaiingen zijn
 • De snelheid waarmee de uitzaaiingen groeien
 • De eigenschappen van de uitzaaiingen zoals hormoongevoelig en HER2-positief, of het ontbreken daarvan (triple-negatieve borstkanker)

Hoe verder met uitgezaaide borstkanker?

Uitgezaaide borstkanker kan veel onrust en onzekerheid geven. Om meer grip op de situatie te krijgen, kun je het zelfregie-dagboek van Borstkankervereniging Nederland gebruiken.

Het dagboek helpt je om het gesprek met de arts voor te bereiden. Ook geeft het een overzicht van de keuzes waarvoor je komt te staan en beslissingen die je in de toekomst moet maken.

Download het zelfregie-dagboek.

Checklist voor het gesprek met de arts

Bij het gesprek met de arts of verpleegkundig specialist kun je ook de checklist van B-bewust gebruiken. Hierin staan vragen die je met de arts kunt bespreken. Zo breng je in kaart wat je wilt en wat voor jou belangrijk is.

Naar de B-bewust checklist voor uitgezaaide borstkanker.

Colofon

Met medewerking van:

Logo BVN

Borstkankervereniging Nederland

Patiëntenorganisatie

Website

Foto Aafke Honkoop

Dr. Aafke Honkoop

Internist-oncoloog, Isala

Foto Rhodé Bijlsma

Dr. Rhodé Bijlsma

Internist-oncoloog, UMC Utrecht

LinkedIn

illustratie-verpleegkundige-vrouw

Marieke van Beek-Voortman

Verpleegkundig specialist mammacare, Deventer Ziekenhuis

illustratie-ervaringsdeskundigen-vrouwen

Vrouwen die borstkanker hebben (gehad)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: maart 2021