Onderzoeken bij borstkanker

MRI-scan bij borstkanker

Opslaan

De MRI-scan bestaat uit een tunnel. Hierin zitten een zeer sterke magneet, radiogolven en een computer. Daarmee worden afbeeldingen gemaakt, waarop dwarsdoorsneden en lengtedoorsneden van uw borsten te zien zijn.

De laborant spuit voor het onderzoek contrastvloeistof in via een bloedvat in uw arm. Daardoor kleurt de borstkanker aan. De radioloog kan bij het bekijken van de afbeeldingen precies bepalen waar de tumor zit, hoe groot deze is en/of er uitzaaiingen te zien zijn.

U moet op uw buik liggen, met de borsten in een speciaal meetapparaat. De tunnel is van binnen verlicht en aan beide kanten open. Uw bovenlichaam komt in het midden van de tunnel. De laborant is in een andere ruimte en kan u zien via een televisiecamera. U kunt via een microfoon met de laborant praten. Doordat u in een tunnel ligt, kan het onderzoek soms benauwend zijn. Ook maakt het apparaat veel lawaai. Hiervoor krijgt u oordopjes in.

Het onderzoek kan een goede aanvulling zijn op de mammografie en de echografie van de borst.

Een MRI-scan werkt met een sterk magneetveld. Daarom mag u niet in de MRI-scan als u een pacemaker heeft of als u metaalsplinters in uw oog of op een andere plek in uw lichaam heeft. Als er in de borst een metalen clipje zit, aangebracht na een biopsie, is dat niet gevaarlijk.

MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging.

MRI-scan

Deze video legt uit hoe een MRI-scan in zijn werk gaat.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: april 2015

Dit artikel is geschreven door KWF Kankerbestrijding.