Behandeling van borstkanker

Nazorg en controle bij borstkanker

Opslaan

Na afloop van de genezende behandeling blijf je nog 5 tot 10 jaar onder controle. Bij de controles vraagt de arts of verpleegkundig specialist naar de gevolgen van de behandeling en mogelijke klachten. Ook bespreken ze met je verwerking van de borstkanker en behandelingen besproken en of dit van invloed is op je dagelijks functioneren .

De arts of verpleegkundig specialist onderzoekt of de ziekte is teruggekomen en of er misschien een tweede, nieuwe tumor in de borst zit.

Het risico dat de borstkanker terugkomt is de eerste 5 jaar het grootst. Daarom krijg je de eerste 5 jaar na de behandeling ieder jaar een lichamelijk onderzoek en een mammografie. Vrouwen met een erfelijke aanleg voor borstkanker krijgen ook een MRI-scan.

Controleschema bij borstkanker

Het controleschema vanaf 5 tot 10 jaar na de behandeling verschilt per leeftijdscategorie:

  • Vrouwen jonger dan 60 jaar krijgen jaarlijks een lichamelijk onderzoek en een mammografie. Bij een borstreconstructie is de mammografie alleen van de andere, niet aangedane borst.
  • Vrouwen tussen de 60 en 75 jaar met een borstsparende operatie krijgen jaarlijks een lichamelijk onderzoek bij de huisarts en iedere 2 jaar een mammografie in het ziekenhuis.
  • Vrouwen tussen de 60 en 75 jaar met een borstamputatie krijgen hun controle in het bevolkingsonderzoek borstkanker: iedere 2 jaar een mammografie.
  • Voor vrouwen ouder dan 75 is er geen standaard controleschema; de arts zal aangeven wat in je situatie het beste werkt.

De arts zal met je bespreken hoe vaak je op controle komt en wat er dan precies onderzocht wordt. Dat kan verschillen, afhankelijk van je specifieke tumor, risicofactoren, eventuele duur van de hormonale therapie en je situatie en wensen.

Klachten na de behandeling

Ook langer na de behandeling kun je klachten ervaren. Wees daarom alert op de signalen van je lichaam. Neem bij klachten die langer dan 2 weken duren contact op met je huisarts, die je naar de specialist kan verwijzen. Lees meer over de gevolgen van borstkanker.

Ook kun je veranderingen in de behandelde borst of de andere borst opmerken. Voel je een nieuw knobbeltje of een andere verandering, laat je dan ook onderzoeken.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: december 2018

Dit artikel is geschreven door kanker.nl.

Met medewerking van

Borstkankervereniging Nederland