Onderzoek bij borstkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Heb je klachten die kunnen horen bij borstkanker, zoals een knobbeltje of plekje in de borst? Ga dan naar de huisarts.

De huisarts zal de borsten onderzoeken en controleren of er opgezette klieren zijn. Als het nodig is, krijg je een verwijzing voor verder onderzoek.

Onderzoeken voor de diagnose

Verder onderzoek gebeurt in het ziekenhuis. Dit kunnen de volgende onderzoeken zijn:

Een aantal van deze onderzoeken krijg je op één dag: de mammografie, echografie en soms ook de biopsie of punctie. Als een MRI-scan nodig is, kom je daarvoor later terug naar het ziekenhuis.

Een goedaardige afwijking

Komt uit het onderzoek dat er een goedaardige afwijking in de borst zit, dan is dit geen kanker. De radioloog of de huisarts bespreekt het vervolg met je.

Vaak kan de goedaardige afwijking gewoon blijven zitten en is een operatie niet nodig. Heel soms zal de arts voorstellen om de afwijking te verwijderen. Als je een voorkeur hebt om de afwijking te verwijderen, kun je dat met de arts bespreken.

Lees verder over goedaardige klachten van de borst op thuisarts.nl.

Een kwaadaardige afwijking

Is bij het lichamelijk onderzoek, op de mammografie of bij de echografie een verdachte afwijking te voelen of te zien? Dan is er weefselonderzoek nodig om te bepalen of het gaat om een kwaadaardige afwijking. En dus of er sprake is van borstkanker.

Voor dit weefselonderzoek is een punctie of biopsie nodig. De arts kan ook laten bepalen wat de kenmerken van de tumor zijn. Met een mammografie, echografie en eventueel een MRI-scan kan de arts vaststellen hoe groot de tumor is en of er uitzaaiingen in de lymfeklieren in de oksel zijn. Deze informatie is nodig voor het behandelplan.

Aanvullende onderzoeken

Blijkt de afwijking in de borst een kwaadaardige tumor te zijn, dan krijg je nog een aantal aanvullende onderzoeken.

Onderzoek naar de okselklieren

Borstkanker zaait vaak als eerste uit naar de lymfeklieren in de oksel. Daarom wordt bij een vermoeden van een kwaadaardige tumor ook een echografie van de oksel gemaakt.

Als hierop grote of verdachte lymfeklieren te zien zijn, krijg je een punctie. Als met deze punctie geen uitzaaiingen worden gevonden, dan is vaak ook een schildwachtklierprocedure nodig.

Genprofieltest

Een genprofieltest voorspelt het risico op uitzaaiingen. De test geeft een aanbeveling voor een aanvullende behandeling met chemotherapie.

Onderzoek naar uitzaaiingen

Soms is aanvullend onderzoek nodig om mogelijke uitzaaiingen in andere organen op te sporen. Dit onderzoek vindt meestal plaats met een PET-CT-scan. Deze scan onderzoekt het hele lichaam op uitzaaiingen.

Als een PET-CT-scan niet mogelijk is, kan de arts de volgende onderzoeken voorstellen:

Lees verder over uitzaaiingen bij borstkanker.

Colofon

Met medewerking van:

Logo BVN

Borstkankervereniging Nederland

Patiëntenorganisatie

Website

illustratie-arts-vrouw

Dr. Inge-Marie Obdeijn

Radioloog, Erasmus MC

illustratie-arts-man

Prof. Ruud Pijnappel

Radioloog, UMC Utrecht

illustratie-ervaringsdeskundigen-vrouwen

Vrouwen die borstkanker hebben (gehad)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juli 2019