Dicht borstklierweefsel

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Dicht borstklierweefsel betekent dat een borst in verhouding meer melkklieren en minder vetweefsel bevat. Een andere term hiervoor is dense borstweefsel.

Dicht borstklierweefsel

Links: een borst met minder dicht borstklierweefsel. Rechts: een borst met dicht klierweefsel.

1: melkklieren, 2: melkbuisjes, 3: tepel, 4: vetweefsel, 5: borstspier, 6: ribben.

Hoger risico op borstkanker

Vrouwen met zeer dicht klierweefsel hebben een hoger risico op borstkanker dan vrouwen met minder dicht klierweefsel. Daarnaast is een borst met zeer dicht klierweefsel lastiger te onderzoeken met een mammografie. Kleine tumoren en DCIS vallen minder op.

De meeste vrouwen hebben vóór de overgang dicht klierweefsel. Met het ouder worden neemt de dichtheid van het klierweefsel af. In de leeftijd van 40 tot 50 jaar heeft 2 op de 3 van de vrouwen dicht klierweefsel.

De meeste vrouwen met borstkanker zijn tussen de 50 en 70 jaar. Ongeveer 1 op de 12 Nederlandse vrouwen die een mammografie heeft gehad, blijkt zeer dicht klierweefsel te hebben.

De dichtheid van het klierweefsel is deels erfelijk bepaald. Ook hormonen en leeftijd zijn van invloed. Zelf heb je hier geen invloed op en meestal weet je het ook niet. Dicht borstklierweefsel geeft namelijk geen klachten.

Dicht klierweefsel op de mammografie

Voor vrouwen met dicht borstklierweefsel is de mammografie een iets minder geschikte onderzoeksmethode dan voor vrouwen met niet-dicht klierweefsel.

Op de mammografie is het vetweefsel van de borst zwart en het klierweefsel wit. Eventuele kankercellen zien er op de mammografie ook wit uit. Dat maakt het ontdekken van kanker lastiger in een borst met dicht klierweefsel.

Aanvullende onderzoeken na de mammografie

Soms is na de mammografie verder onderzoek nodig. Dan krijg je een doorverwijzing naar het ziekenhuis. De radioloog geeft aan welke aanvullende onderzoeken nodig zijn.

Op het moment loopt er veel wetenschappelijk onderzoek om voor vrouwen met dicht klierweefsel betere onderzoeksmethoden te ontwikkelen.

Het is belangrijk om mee te doen met het bevolkingsonderzoek borstkanker. Het bevolkingsonderzoek spoort ook tumoren op in dense borsten. Heb je dicht borstklierweefsel en krijg je klachten, ga dan naar je huisarts.

Colofon

Met medewerking van:

Logo BVN

Borstkankervereniging Nederland

Patiëntenorganisatie

Website

Foto Joeke Felderhof

Drs. Joeke Felderhof

Radiotherapeut-oncoloog, UMC Utrecht en Alexander Monro Ziekenhuis

illustratie-arts-man

Prof. Ruud Pijnappel

Radioloog, UMC Utrecht

Foto Truus Smit-Hoeksma

Truus Smit-Hoeksma

Verpleegkundig specialist, Dijklander Ziekenhuis

Linkedin

illustratie-ervaringsdeskundigen-vrouwen

Vrouwen die borstkanker hebben (gehad)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: april 2018