Nazorg en controle bij borstkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Nadat de behandeling is afgerond, kom je meestal nog 5 tot 10 jaar op controle. De arts vraagt dan hoe het met je gaat en onderzoekt het operatiegebied en je andere borst en oksel. Bespreek tijdens de controles ook welke klachten je hebt. Misschien is daar iets aan te doen of is er reden voor verder onderzoek.

Lees op deze pagina over:

Welke onderzoeken krijg je?

Borstkanker kan na de behandeling terugkomen: in je borst of het litteken, in de lymfeklieren rond je borst of op andere plekken in je lichaam. 

Het risico dat de borstkanker terugkomt is de eerste 5 jaar het grootst. Daarom krijg je de eerste 5 jaar na de behandeling ieder jaar een lichamelijk onderzoek en een mammografie. 

Lichamelijk onderzoek

Bij het lichamelijk onderzoek kijkt de arts of verpleegkundig specialist naar:

  • je borst of borsten
  • de borstwand (na amputatie)
  • naar de lymfeklieren rond je borsten

Mammografie

De mammografie is van beide borsten (na een borstsparende operatie) of van de andere borst (na amputatie).

Geen bloedonderzoek of scans

Onderzoeken of er uitzaaiingen zijn met bloedonderzoek of scans gebeurt niet. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het geen zin heeft. Met scans zijn uitzaaiingen namelijk vaak pas te zien als ze al een halve tot een hele centimeter groot zijn. Dan heb je meestal ook al klachten van de uitzaaiingen.

Gevolgen van de behandeling bespreken

Op de controle-afspraak kun je bespreken of je last hebt van gevolgen van de behandeling. De arts of verpleegkundig specialist vertellen je wat hier eventueel aan te doen is.

Zij kunnen je verwijzen naar een andere zorgverlener die je met de klacht kan helpen. Zoals een fysiotherapeut, oedeemtherapeut, diëtist of psycholoog.

Als je klachten hebt tussen de controles in

Misschien heb je tussen de controles door pijn of klachten. Die klachten kunnen een gevolg van de behandelingen zijn. Ze kunnen ook door eventuele uitzaaiingen veroorzaakt worden, maar dat hoeft niet.

Bespreek je klachten met je huisarts, of vervroeg je afspraak in het ziekenhuis. De arts zal je onderzoeken, en proberen de oorzaak van je klachten op te sporen.

Controles als je niet meer beter wordt

Ook als je niet meer kunt genezen van borstkanker, kun je op controle komen. Met de arts kun je overleggen of je dat wilt, en hoe vaak. De arts onderzoekt of de ziekte stabiel is, of de behandeling effect heeft en of de bijwerkingen acceptabel zijn.

Angst voor terugkeer of uitzaaiingen

Veel vrouwen zijn bang dat de ziekte terugkomt. Of erger wordt als er al uitzaaiingen zijn. Die angst zit vaak diep, en kan zomaar ineens opkomen. Bespreek je angst met je arts of verpleegkundig specialist. Misschien zijn je vooruitzichten gunstiger dan je denkt. Dan kunnen zij je geruststellen.

Het kan ook helpen om hier met een ervaringsdeskundige over te praten. Die vind je via de Borstkankervereniging Nederland en via de community van kanker.nl
Bekijk ook de tips om met angst om te gaan.

Gaat de angst je leven beheersen? Dan is het verstandig om psychologische hulp te zoeken. Je huisarts of arts kan je een verwijzing geven.

De controles zijn niet verplicht

De controles zijn niet verplicht. Je kunt ervoor kiezen om niet op controle te komen of een keer over te slaan. Overleg daarover altijd van tevoren met de arts. Misschien is een telefonische controle een mogelijkheid als je een bezoek aan het ziekenhuis te zwaar vindt.

Tip: Bespreek met de arts op welke signalen van het lichaam je kunt letten. 
Lees ook wat de symptomen van uitzaaiingen kunnen zijn,

Liever langer onder controle

Er zijn ook mensen die langer onder controle willen blijven dan de periode die de arts heeft voorgesteld. Geldt dit voor jou, bespreek dit dan met je arts. Vertel hem of haar waarom je onder controle wilt blijven. En probeer daar een redelijke afspraak over te maken.

Colofon

Met medewerking van:

Logo BVN

Borstkankervereniging Nederland

Patiëntenorganisatie

Website

Foto Iris van der Ploeg

Dr. Iris van der Ploeg

Chirurg-oncoloog, Antoni van Leeuwenhoek

LinkedIn

illustratie-ervaringsdeskundigen-vrouwen

Vrouwen die borstkanker hebben (gehad)

Logo NABON

Werkgroep Voorlichting, Nationaal Borstkanker Overleg Nederland (NABON)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: maart 2022