Huidklachten bij borstkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Door de behandeling van borstkanker kun je problemen krijgen met de huid.

Lees verder over:

Hoe ontstaan huidklachten bij borstkanker?

Veel behandelingen van borstkanker kunnen klachten geven aan de huid. De verschillende behandelingen geven vaak ook verschillende huidproblemen. De meest voorkomende staan hieronder genoemd:

Een litteken na de operatie

Na de operatie bij borstkanker zit er een litteken op de borst. Hoe groot dit litteken is, hangt af van de soort operatie en de grootte van de tumor. Een litteken kan een trekkend gevoel geven. Ook is het litteken meer gevoelig voor zonlicht.

Bestraling geeft vaak huidklachten

Bestraling is een veelgebruikte behandeling bij borstkanker. Bestraling kan meerdere klachten aan de huid geven, zoals jeuk en pijn. Ook kan de huid rood worden en harder gaan aanvoelen.

Verkleuring van de huid
Op de plek van de bestraling kan de huid een rode of bruine kleur krijgen. Na de bestraling krijgt de huid vaak weer de normale kleur. Hier kan een goede huidverzorging bij helpen.

Een brandwond of open wond
Op de plek van bestraling kan ook een brandwond ontstaan. Na veel bestralingen kan de huid zelfs zo beschadigd raken dat er een open wond ontstaat. Dit kan pijnlijk zijn. Een huidtherapeut kan helpen om deze klachten zo goed mogelijk te bestrijden.

Gevoelig voor zonlicht
Na de bestraling is de huid veel gevoeliger voor zonlicht. Bekijk de tips voor zonnen en huidklachten.

Hormonale therapie en huidklachten

Ook door hormonale therapie kun je last krijgen van je huid. Vaak gaat het om puistjes (acne), of ontstaan er donshaartjes op het lichaam. De huidtherapeut kan je helpen bij deze klachten.

Huidproblemen door chemotherapie

Chemotherapie kan verschillende problemen aan de huid geven. Zoals roodheid, jeuk of een droge, schilferige huid. Ook kun je last hebben van puistjes, of opeens last hebben van uitslag.

In de zon kan je huid veel sneller verkleuren en ook verbranden dan je gewend was. Chemotherapie werkt door je hele lichaam. Anders dan bij bestraling en de operatie moet je dus niet alleen letten op de huid rondom de borst, maar op je hele huid. Smeer jezelf goed in met een hoge factor zonnebrand voordat je de zon in gaat. Of draag bedekkende, luchtige kleding.

Ook kun je door de chemotherapie witte of bruine vlekken krijgen, of een bruine verkleuring.

Wat kun je zelf doen bij huidklachten?

Huidklachten door de behandeling van borstkanker kun je niet voorkomen. Wel zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de problemen met de huid zoveel mogelijk te beperken. Hierbij gaat het er vooral om dat je de huid zo goed mogelijk verzorgt.

Tips voor huidverzorging bij borstkanker

Met de volgende adviezen kun je de huid tijdens en na borstkanker zo goed mogelijk verzorgen:

 • Gebruik bij het douchen en baden een douche-olie, en geen douchegel of producten die schuimen. Een douche-olie hydrateert de huid beter.
 • Na het douchen of in bad gaan, kun je de huid beter droog deppen dan droog wrijven.
 • Smeer je huid 1 of 2 keer per dag in met een crème of bodylotion die pH-neutraal is en geen parfum bevat. Gebruik geen crèmes met alcohol: dit droogt de huid uit.
 • Heb je bestraling gehad? Ga met dit deel van je lichaam niet in de zon of onder de zonnebank. Dit deel van de huid kun je beter bedekken met kleding.
 • Heb je last van jeuk? Probeer niet te krabben, hoe lastig dit ook kan zijn. Als je veel last hebt van jeuk, kun je ook vaseline op die plek smeren, of een hele vette crème.

Huidklachten en zonlicht: waar kun je op letten?

Na de behandeling is het belangrijk dat je de huid goed beschermt tegen zonlicht. Vooral de huid van de borst en de huid daaromheen. Dat is waar het litteken zit, en het deel van de huid waarop de bestraling is gekomen.

Tips voor zonlicht na de behandeling van borstkanker

 • Blijf bij voorkeur in de schaduw.
 • Smeer over de blote delen van je huid een antizonnebrandcrème met factor 30 of 50, en herhaal dat iedere 2 uur.
 • Ga je toch de zon in, draag dan kleding over het deel van de huid.
  • Een beha en shirt of blouse zijn voldoende.
  • Een dun linnen bloesje is niet genoeg: dat kan zonlicht doorlaten op je huid.

Ondersteuning van een huidtherapeut

Heb je door de behandeling van borstkanker problemen met je huid? Een huidtherapeut kan  verschillende behandelingen geven die helpen bij deze klachten. Pijn en jeuk kunnen afnemen. Ook kunnen de huid en het litteken meer soepel worden. Zo valt het ook minder op dat je een behandeling voor borstkanker hebt gehad.

Colofon

Met medewerking van:

Logo BVN

Borstkankervereniging Nederland

Patiëntenorganisatie

Website

illustratie-deskundige-vrouw

Mandy Gelderblom

Huid- en oedeemtherapeut, Huidtherapie Gelderblom

Logo NVH

Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten

illustratie-deskundige-vrouw

Suzan de Groot

Huid- en oedeemtherapeut, PUUR Huidzorg

illustratie-ervaringsdeskundigen-vrouwen

Vrouwen die borstkanker hebben (gehad)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: september 2020