Huidproblemen

Sommige behandelingen van kanker, zoals chemotherapie, bestraling of hyperthermie, kunnen invloed hebben op de huid of huidproblemen geven. 

  • Chemotherapie:
    Mogelijke klachten zijn: een droge huid, een verkleurde huid, plotselinge uitslag, snellere verkleuring of verbranding van de huid door de zon, bruine vlekken, een bruine verkleuring of juist witte pigmentloze vlekken kunnen ook het gevolg zijn van chemotherapie. Meestal zijn deze huidklachten tijdelijk van aard.
  • Bestraling: 
    De huid reageert bijna altijd op uitwendige bestraling. Veel mensen denken dat de huid verbrandt, maar dat is niet zo. De manier van bestralen die nu gebruikt wordt, spaart de huid zo veel mogelijk. Toch kan de huid sterk reageren op de bestraling. Bijvoorbeeld wanneer de huid echt moet worden meebehandeld. Rond een operatielitteken bijvoorbeeld. Of als de kankercellen zijn doorgegroeid in de huid. Reacties kunnen zijn: verkleuring, een droge en schilferige huid, roodheid en huiddefecten. De reactie is vaak wat erger als u al chemotherapie heeft gehad of als u een chemokuur krijgt tegelijk met de bestralingsbehandeling. Heel soms krijgt u aan het eind van de bestralingsperiode blaren.

  • Oppervlakkige hyperthermie:
    Mensen kunnen een oppervlakkige hyperthermiebehandeling heel verschillend ervaren. Ze kunnen soms te maken krijgen met bijwerkingen als huidproblemen en een brandwond of blaar.

> Meer over huidproblemen bij chemotherapie
> Meer over huidproblemen bij bestraling

8 resultaten gekoppeld aan dit onderwerp: