Angst

Als u te maken krijgt met kanker kan dat heel beangstigend zijn. Dat is in zo’n situatie een natuurlijke emotie. Angst kan een rol spelen op verschillende momenten vanaf de diagnose en tijdens en na de behandelingen. Na de behandeling van kanker zijn veel mensen bang dat de ziekte terugkomt. Er is geen garantie dat de kanker nooit terug zal komen. Een zekere mate van onzekerheid blijft.

Mensen kunnen het vertrouwen in hun lichaam kwijtraken. Dat kan het gevoel van zelfcontrole aantasten en angst oproepen. Kleine, lichamelijke klachten kunnen de angst oproepen dat er iets ernstigs aan de hand is. Het ‘alarmsysteem’ van het lichaam lijkt te scherp afgesteld te zijn. Angst voor nieuwe uitslagen, behandelingen of terugkeer van de ziekte kan jaren duren.

Daarnaast kunt u angst hebben om dood te gaan. De angst kan u belemmeren in uw dagelijks leven, wat duidelijk negatieve gevolgen kan hebben voor uw kwaliteit van leven. Wanneer genezing niet meer mogelijk is, kan angst voor het naderende sterven uw kwaliteit van leven negatief beïnvloeden.

> Meer over angst

39 resultaten gekoppeld aan dit onderwerp: