Wat is…?

Borstkanker

Opslaan

Update 2018: de informatie over borstkanker wordt bijgewerkt. De behandelrichtlijn van borstkanker wordt namelijk herzien. De nieuwe richtlijn komt in verschillende delen uit. Op basis daarvan past kanker.nl de voorlichtingsinformatie aan. In het colofon (over deze informatie) kunt u zien of het artikel al bijgewerkt is.

Borstkanker is een kwaadaardige tumor die in de borst ontstaat. Borstkanker kan op alle plaatsen in de borst ontstaan. Een ander woord voor borstkanker is mammacarcinoom.

Bij borstkanker kunnen de borsten er anders uitzien of anders aanvoelen dan normaal. Soms is een knobbeltje te voelen, maar dat hoeft zeker niet altijd.

Borstkanker bij vrouwen

Borstkanker komt meestal bij vrouwen voor, maar heel soms ook bij mannen. Hier gaat het over borstkanker bij vrouwen. Voor mannen met borstkanker is aparte informatie beschikbaar.

Borstkanker is de meest voorkomende kankersoort bij vrouwen. In Nederland krijgt 1 op de 7 vrouwen de diagnose borstkanker. De ziekte komt het meest voor bij vrouwen tussen de 50 en 70 jaar. Bekijk de overlevingscijfers van borstkanker.

Soorten borstkanker

Er zijn verschillende soorten borstkanker. De indeling is gebaseerd op:

  • waar in borst de kanker ontstaat
  • of de tumor kan doorgroeien
  • of behandeling met hormonale therapie of doelgerichte therapie mogelijk is

De meest voorkomende soort borstkanker is invasief ductaal carcinoom. Meestal voelt deze aan als een harde knobbel.

Er bestaan ook zeldzame vormen van borstkanker.

Borst vrouw

Borst vrouw
Een vrouwenborst vanaf de zijkant. In de borst zitten melkklieren (1). Elke melkklier is via een melkbuisje (2) verbonden met de tepel (3). Het vetweefsel (4) vormt een beschermende laag voor de melkklieren en -buisjes. Achter de borst zitten de borstspier (5) en de ribben (6).

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: april 2018

Dit artikel is geschreven door KWF Kankerbestrijding, kanker.nl.

Met medewerking van

Borstkankervereniging Nederland, Drs. Felderhof, J. (radiotherapeut), Smit, T. (verpleegkundig specialist)