Triple-negatieve borstkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Triple-negatieve borstkanker is een agressieve vorm van borstkanker. De tumor groeit vaak snel en zaait ook sneller uit dan andere vormen van borstkanker.

Lees op deze pagina over:

Wat is triple-negatieve borstkanker?

Triple betekent drie. Triple-negatieve borstkanker is 3 keer negatief:

  • De tumor groeit niet onder invloed van het hormoon oestrogeen.
  • De tumor groeit niet onder invloed van het hormoon progesteron.
  • De tumor is niet HER2-positief.

Ongeveer 11 op de 100 vrouwen met invasieve borstkanker heeft borstkanker die triple-negatief is.

Triple-negatieve borstkanker komt vaker voor bij vrouwen die nog niet in de overgang zijn (geweest). Bij ongeveer 1 op de 3 vrouwen met een triple-negatieve tumor is een erfelijke aanleg de oorzaak van de borstkanker. Bij de rest is de oorzaak nog niet bekend.

Onderzoek en diagnose van triple-negatieve borstkanker

Bij borstkanker kijkt de patholoog ook naar de buitenkant van de kankercellen. Hierop kunnen kleine uitsteekseltjes (receptoren) zitten waaraan hormonen of HER2-eiwit kunnen hechten. Zitten die receptoren er niet vaker dan bij gezonde borstcellen, dan gaat het om triple-negatieve borstkanker.

Vooruitzichten bij triple-negatieve borstkanker

In het algemeen is de prognose bij triple-negatieve borstkanker slechter dan bij andere soorten borstkanker. Maar er zijn ook andere factoren die een rol spelen bij het bepalen van de prognose, zoals hoe agressief de tumor is en of er uitzaaiingen in de lymfeklieren zijn. Met je arts kun je bespreken wat in jouw situatie de vooruitzichten zijn.

Behandeling van triple-negatieve borstkanker

Bij triple-negatieve borstkanker stelt de arts meestal voor om een operatie te doen. Vaak is daarna nog bestraling nodig. Ook chemotherapie is vaak onderdeel van de behandeling. De arts bespreekt met je wat in jouw situatie de beste optie is.

Anti-hormonale therapie is geen behandeling bij triple-negatieve borstkanker, omdat de tumor niet groeit onder invloed van hormonen. Ook HER2-remmers (doelgerichte therapie) zijn niet geschikt voor triple-negatieve borstkanker.

Chemotherapie bij triple-negatieve borstkanker

Vaak adviseert de arts chemotherapie om te voorkomen dat er uitzaaiingen ontstaan. Oók als de lymfeklieren in je oksel schoon zijn.

Je krijgt de chemotherapie voor of na de operatie. De arts bespreekt met je wat in jouw situatie de beste optie is. De meeste vrouwen met triple-negatieve borstkanker krijgen de chemotherapie voor de operatie.

Uit onderzoek blijkt dat chemotherapie niet altijd nodig is. Sommige vrouwen met triple-negatieve borstkanker en schone lymfeklieren hebben een uitstekende prognose zónder behandeling met chemotherapie. Onderzoekers ontwikkelen nu een test om te kunnen voorspellen welke jonge vrouwen met triple negatieve borstkanker weinig baat hebben bij chemotherapie. Lees meer over dit onderzoek.

PARP-remmers bij uitgezaaide triple-negatieve borstkanker

Ben je eerder behandeld met chemotherapie? En heb je een BRCA-mutatie (erfelijke aanleg voor borstkanker)? Dan kan de arts een behandeling met PARP-remmers voorstellen. Dit zijn medicijnen die de groei van kankercellen kunnen remmen.

PARP-remmers zijn medicijnen in de vorm van capsules, die het herstel van kankercellen tegengaan na chemotherapie. Ze blokkeren een specifiek eiwit (PARP) dat cellen gebruiken om schade aan hun DNA te herstellen. Daardoor kunnen PARP-remmers de groei van de kanker afremmen.

Immunotherapie (immuuntherapie) bij uitgezaaide triple-negatieve borstkanker

Bij uitgezaaide triple-negatieve borstkanker kan immunotherapie soms een behandeling zijn. De behandeling kan de ziekte remmen en de klachten verminderen. Dit geldt vooral als er in de tumor veel van het eiwit PD-L1 aanwezig is. De patholoog kan dit onderzoeken in het laboratorium. Met je arts kun je bespreken of immunotherapie in jouw situatie een mogelijke behandeling is.

Wat is immunotherapie?

Immunotherapie (immuuntherapie) is een behandeling die het afweersysteem activeert om de kankercellen aan te vallen. Vaak gaat het bij immunotherapie om medicijnen die voorkomen dat kankercellen onzichtbaar zijn voor het afweersysteem: zogenaamde checkpointremmers.

Immunotherapie wordt bij borstkanker vaak gegeven in combinatie met chemotherapie.

Werkt immunotherapie altijd?

Helaas werkt immunotherapie maar bij een klein deel van de vrouwen met uitgezaaide triple-negatieve borstkanker. Vooraf is niet te voorspellen bij wie de behandeling wel of niet werkt. Onderzoekers proberen hier wel achter te komen. Als de behandeling wel werkt, kan immunotherapie de ziekte soms jaren onder controle houden.

Kinderwens en triple-negatieve borstkanker

De behandeling van borstkanker, ook van triple-negatieve borstkanker, kan gevolgen hebben voor het krijgen van kinderen in de toekomst. Heb je een kinderwens? Dan is het belangrijk om dit voor de start van de behandeling met je arts te bespreken.

Immunotherapie bij kanker

Deze video legt uit hoe immunotherapie bij kanker werkt.

Colofon

Met medewerking van:

Logo BVN

Borstkankervereniging Nederland

Patiëntenorganisatie

Website

Foto Aafke Honkoop

Dr. Aafke Honkoop

Internist-oncoloog, Isala

Foto Eveline Koiter

Drs. Eveline Koiter

Radiotherapeut-oncoloog, Medisch Spectrum Twente

illustratie-ervaringsdeskundigen-vrouwen

Vrouwen die borstkanker hebben (gehad)

Logo NABON

Werkgroep Voorlichting, Nationaal Borstkanker Overleg Nederland (NABON)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: mei 2023