Stijve schouder bij borstkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Na een behandeling van de lymfeklieren in de oksel, kun je last krijgen van een stijve schouder. Je schouder kan ook pijn doen bij bepaalde bewegingen. Armoefeningen kunnen dan helpen.

Een minder beweeglijke schouder en arm kan een gevolg zijn van een okselkliertoilet, bestraling van de oksel en de schildwachtklierprocedure.

Deze behandelingen kunnen ook lymfoedeem veroorzaken. Daarbij hoopt zich vocht op in je arm. Dat kan de bewegingsruimte van de schouder weer belemmeren.

Oefeningen bij een stijve schouder

Door met je armen bepaalde oefeningen te doen, kun je de beweging van de schouder verbeteren. In veel ziekenhuizen is er een oedeemfysiotherapeut die na het okselkliertoilet de oefeningen met je komt doornemen. De oefeningen zijn veilig: ze zullen er niet voor zorgen dat de wond opengaat of de hechtingen loslaten.

Fysiotherapie bij een stijve schouder

Merk je na 6 weken oefenen nog weinig verbetering? Vraag dan om een verwijzing naar een oncologisch fysiotherapeut, zie de link hieronder.

Gaat een stijve schouder over?

Ongeveer 1 op de 5 patiënten die een okselkliertoilet heeft gehad en oefeningen heeft gedaan, blijft last van de schouder houden. Bij hen blijft de schouder minder beweeglijk dan voor de operatie.

Colofon

Met medewerking van:

Logo BVN

Borstkankervereniging Nederland

Patiëntenorganisatie

Website

illustratie-verpleegkundige-vrouw

Marieke van Beek-Voortman

Verpleegkundig specialist mammacare, Deventer Ziekenhuis

illustratie-ervaringsdeskundigen-vrouwen

Vrouwen die borstkanker hebben (gehad)

Logo NABON

Werkgroep Voorlichting, Nationaal Borstkanker Overleg Nederland (NABON)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: december 2021