Immunotherapie bij borstkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Immunotherapie (ook wel: immuuntherapie) kan een behandeling zijn bij triple-negatieve borstkanker. Deze soort borstkanker komt voor bij ongeveer 10% van alle vrouwen met borstkanker. Doel is de ziekte te remmen en klachten verminderen.

Lees op deze pagina over:

Wat is immunotherapie?

Immunotherapie is een behandeling die het afweersysteem stimuleert om kankercellen aan te vallen. Het afweersysteem gaat de kankercellen beschouwen als vreemde cellen, net zoals het dat doet met bacteriën en virussen. De afweercellen ruimen de kankercellen op.

De behandeling is gericht op het afweersysteem, niet specifiek op de tumor zelf.

Wanneer immunotherapie bij borstkanker?

Immunotherapie kan een behandeling zijn als je uitgezaaide triple-negatieve borstkanker hebt. Of als triple-negatieve borstkanker na een eerdere behandeling op dezelfde plek terugkomt en de tumor niet met een operatie te verwijderen is.

Je kunt immunotherapie alleen krijgen als in een groot deel van de kankercellen het eiwit PD-L1 aanwezig is. Een patholoog kan dit onderzoeken in het laboratorium. Een andere voorwaarde is dat je niet eerder behandeld bent met chemotherapie voor uitzaaiingen.

Als immunotherapie geschikt voor je is, krijg je het medicijn pembrolizumab in combinatie met chemotherapie. Slaat de behandeling goed aan, dan is de ziekte soms jaren onder controle te houden.

Helaas werkt immunotherapie maar bij een klein deel van de vrouwen met uitgezaaide triple-negatieve borstkanker. Vooraf is niet te voorspellen bij wie de behandeling wel of niet werkt.

Bijwerkingen van immunotherapie bij borstkanker

Door immunotherapie kun je last hebben van bijwerkingen. De arts of verpleegkundig specialist bespreekt met je welke bijwerkingen je kunt verwachten. En wat je daartegen kunt doen.

De meest voorkomende bijwerkingen van pembrolizumab zijn:

  • jeukende huid
  • diarree
  • hoesten

Belangrijk: overleg met je arts wanneer je contact moet opnemen met het ziekenhuis.

Bekijk bijwerkingenbijkanker.nl de bijwerkingen van pembrolizumab en tips om met de bijwerkingen om te gaan.

Bespreek met je arts de voor- en nadelen van immunotherapie

Kom je in aanmerking voor immunotherapie? Dan is het belangrijk dat je samen met de arts de voordelen van doelgerichte therapie afweegt tegen de bijwerkingen en gevolgen van deze behandeling.

Als je twijfelt of je wel immunotherapie wilt, vertel dit dan aan je arts. Samen kunnen jullie dan besluiten wat in jouw situatie de beste keuze is. Je kunt ook besluiten dat je geen behandeling wilt.

Immunotherapie bij kanker

Deze video legt uit hoe immunotherapie bij kanker werkt.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Aafke Honkoop

Dr. Aafke Honkoop

Internist-oncoloog, Isala

Foto Rhodé Bijlsma

Dr. Rhodé Bijlsma

Internist-oncoloog, UMC Utrecht

LinkedIn

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: maart 2024