Behandelplan bij baarmoederkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Bij het bepalen van het behandelplan wordt afgewogen welke behandelingen het best passen bij het stadium van je ziekte, de soort baarmoederkanker die je hebt en jouw situatie. Je hebt zelf ook invloed op het behandelplan. Neem de tijd voor het maken van een keuze.

De behandelend arts stelt het behandelplan op samen met jou en met het multidisciplinaire team. Is er nieuwe informatie, bijvoorbeeld na aanvullende onderzoeken? Dan wordt het behandelplan aangevuld en aangepast als dat nodig is.

Het behandelplan is gebaseerd op de landelijke en internationale richtlijnen voor baarmoederkanker. Ook de plaats van de tumor en het stadium van de ziekte zijn belangrijke informatie. Andere belangrijke elementen voor je behandelplan zijn mogelijke andere ziektes die je hebt, en je eigen voorkeuren.

Zorgverleners bij baarmoederkanker

Bij de behandeling van baarmoederkanker kun je met de volgende zorgverleners te maken krijgen:

  • Gynaecoloog-oncoloog: doet de operatie
  • Radiotherapeut-oncoloog: bepaalt het bestralingsplan en begeleidt je tijdens en na de bestralingsperiode.
  • Radioloog: beoordeelt de uitslagen van de scans
  • Patholoog: onderzoekt het weggenomen weefsel van de micro-curettage, biopsie en operatie
  • Internist-oncoloog: geeft de chemotherapie of hormoontherapie
  • Verpleegkundig specialist of physician assistant (PA): doet een deel van de taken van de specialist. Van hem of haar krijg je uitgebreide informatie over de diagnose en eventuele (na)behandelingen, zodat je goed geïnformeerd een keuze kunt maken over je behandeling. Ook beoordeelt de verpleegkundig specialist of PA bijvoorbeeld na de operatie of je naar huis mag. Verder is hij of zij aanspreekpunt voor al je vragen.
  • Oncologieverpleegkundige

Multidisciplinair overleg bij baarmoederkanker

Het behandelplan wordt gemaakt in overleg met de verschillende zorgverleners. Dit heet een multidisciplinair overleg (MDO). Bij het opstellen van een behandelplan baseert het MDO zich op de landelijke richtlijn voor baarmoederkanker.

De specialisten hebben regelmatig MDO. Ze bespreken dan:

  • uitkomsten van de onderzoeken
  • resultaten van de behandelingen
  • wat dit betekent voor het behandelplan

Meebeslissen over het behandelplan

Een behandelplan is maatwerk. Zelf heb je ook invloed op de behandeling die je krijgt. Twijfel je over een bepaalde behandeling? Bespreek je twijfels ook met de arts en/of de gespecialiseerd verpleegkundige.

Soms zijn er namelijk andere behandelingen beschikbaar of is er ruimte voor aanpassing. Bijvoorbeeld in de volgorde van de behandelingen.

Neem de tijd voor een keuze

Meestal hoef je niet direct te beslissen over het behandelplan. Misschien wil je zo snel mogelijk starten met de behandeling. Dat is begrijpelijk. Maar het is aan te raden om even bedenktijd te nemen, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken. Als je behoefte hebt aan een tweede gesprek, kun je daarvoor een afspraak maken.

Second opinion

Het is belangrijk dat je vertrouwen hebt in de behandeling en behandelaar. Als je twijfelt, heb je misschien behoefte aan een second opinion. Dat is een tweede, onafhankelijke mening van een andere arts in een ander ziekenhuis over je behandeling. Bespreek dit met je eigen arts. Voel je hierover niet bezwaard, het is jouw leven en jouw keuze.

Lees verder over een second opinion.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Cor de Kroon

Dr. Cor de Kroon

Gynaecoloog-oncoloog, LUMC

LinkedIn

Logo Stichting Olijf

Olijf

Patiëntenvereniging

Website

illustratie-arts-vrouw

Prof. dr. Carien Creutzberg

Radiotherapeut, LUMC

Illustratie vrouwen

Vrouwen die baarmoederkanker hebben (gehad)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juni 2021