De diagnose baarmoederhalskanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Als je de uitslag (diagnose) kanker hebt gekregen, staat je wereld op zijn kop. Er komt in korte tijd veel op je af. Hoe gaat het verder? En wat kun je regelen of doen? Je leest het op deze pagina. 

Lees op deze pagina over: 

En ook:

Ben je op zoek naar uitgebreidere informatie over wat er na de diagnose kanker allemaal op je af komt? En hoe je hiermee om kunt gaan? Bekijk dan ons dossier Omgaan met kanker.

Een onzekere periode 

Als je te horen krijgt dat je baarmoederhalskanker hebt, is dat een flinke schok. Misschien start je meteen met je behandeling. Het kan ook zijn dat je nog extra onderzoeken krijgt. Dan kan het een paar weken duren voordat je helemaal weet waar je aan toe bent. 

In deze periode is nog veel onduidelijk. Het is heel normaal dat je daar last van hebt. De meeste vrouwen hebben last van spanning en onzekerheid na de diagnose. Bijvoorbeeld omdat je het gevoel hebt dat je geen controle hebt over wat er gebeurt. En je misschien alleen maar kunt afwachten tot er meer bekend is. 

Tips voor meer houvast  

Misschien helpt het jou als je voldoende informatie hebt over je ziekte en behandeling. Zodat je begrijpt wat er de komende tijd gaat gebeuren. Dit kun je doen: 

 • Bespreek al je vragen en zorgen met je behandelende arts(en), zodat je niet onnodig piekert. En zodat je je gezien en gehoord voelt. 
 • Bespreek je twijfels of zorgen met een voorlichter van de kanker.nl Infolijn of met iemand van patiëntorganisatie Olijf. Praten lucht op. 
 • Misschien helpt het jou om ervaringen te lezen of te horen van mensen in een vergelijkbare situatie zoals jij. Ga op zoek naar andere mensen met jouw kankersoort bij patiëntorganisatie Olijf of in onze community

Daarnaast is ontspanning belangrijk: 

 • Doe bijvoorbeeld ademhalings- of ontspanningsoefeningen. Hierdoor help je je lichaam te ontspannen en wordt je geest kalmer. Ook geleide visualisatie kan goed helpen tegen spanning.
 • Het kan ook helpen om afleiding te zoeken. Doe iets wat je fijn vindt en wat je een goed gevoel heeft.  

In gesprek met je arts over baarmoederhalskanker 

Als de uitslagen van alle onderzoeken binnen zijn, heb je een gesprek met je arts. Hierin bespreekt je arts uitgebreid de uitslagen met je, en vertelt je welke behandelingen mogelijk zijn in jouw situatie. Jullie bespreken vervolgens samen welke behandeling het beste bij jou en je toekomst past. Dat heet het behandelplan. Je kunt hierover meebeslissen. Bereid je daarom goed voor op dit gesprek. Lees de tips.

Gesprekshulp bij kanker 

De gratis app Gesprekshulp bij kanker helpt je om het gesprek met de arts voor te bereiden. Met de app kun je het gesprek ook opnemen en thuis terugluisteren. 

Download de app op je telefoon.

Praktische zaken regelen 

Na de diagnose kanker komt er veel op je af. Er gaat veel tijd en energie zitten in ziekenhuisbezoeken en in je behandeling. En in je omgeving informeren hoe het met je gaat, dingen regelen en/of contact houden met instanties. Ook emotioneel kan het pittig zijn. Bekijk in onze checklist ‘Praktische zaken regelen rondom baarmoederhalskanker’ wat je allemaal kunt of moet regelen en doen. 

Met wie krijg je te maken in het ziekenhuis? 

In het ziekenhuis krijg je te maken met verschillende zorgverleners, zoals: 

 • Gynaecoloog-oncoloog: een arts met veel kennis van de vrouwelijke geslachtsorganen. Deze arts doet ook operaties.
 • Verpleegkundig specialist of oncologieverpleegkundige: is vaak je eerste aanspreekpunt tijdens de behandeling. Geeft aanvullende informatie over de verschillende onderzoeken en behandelingen. En begeleidt je tijdens de behandeling.
 • Radiotherapeut: een arts die bestraling (radiotherapie) geeft. 
 • Radioloog: een arts die de uitslagen van de scans beoordeelt. 
 • Internist-oncoloog: als je chemotherapie of andere medicijnen krijgt, is de internist-oncoloog hiervoor verantwoordelijk. 
 • Nucleair geneeskundige: een arts die een behandeling geeft met radioactieve stoffen. Of scans en foto's van de binnenkant van het lichaam maakt en hiervoor radioactieve stoffen gebruikt. 
 • Patholoog: een arts die weefsel en cellen onderzoekt, meestal onder de microscoop. Zo kan de arts bepalen om welke ziekte het gaat.

Een vaste contactpersoon in het ziekenhuis

Als je verschillende behandelaars hebt, is het handig om een vast aanspreekpunt te hebben in het ziekenhuis. Zo iemand heet ook wel een casemanager of een vaste contactpersoon. 

Vaak is dit een oncologieverpleegkundige of een verpleegkundig specialist. Hij of zij houdt overzicht over het hele traject en heeft contact met de verschillende behandelaars. 

Bespreek met je behandelend arts wie jouw vaste contactpersoon is. 

Informatie en hulp voor je naasten 

Ook op je naasten heeft de diagnose kanker veel impact. We hebben daarom ook informatie voor je partner, je kinderen, familieleden of vrienden. Bijvoorbeeld over omgaan met gevoelens en emoties. Of over meer praktische zaken zoals mantelzorg, medicijnen, vervoer, geldzaken, en hulp en ondersteuning. Bekijk de informatie voor naasten.

Contact met andere vrouwen die baarmoederhalskanker hebben (gehad)  

Als je hoort dat je baarmoederhalskanker hebt, kan het fijn zijn om in contact te komen met andere vrouwen met baarmoederhalskanker. Hoe gingen zij om met de diagnose? Wat heeft hen geholpen? Waar hebben ze hulp gekregen? Lotgenoten vind je: 

Werk, verzekeringen of geldzaken 

Als je werkt, vraag je je misschien af hoe het verder moet met je werk of je bedrijf. Hoe zit het met je inkomen? Wat zijn je rechten en plichten als je door kanker niet kunt werken? En hoe ga je straks weer re-integreren? De antwoorden op dit soort vragen vind je in ons dossier Werk en kanker.

Ook kun je vragen hebben over vergoedingen bij kanker. Lees in ons dossier Financiën en kanker waar je recht op hebt en wie je om hulp kunt vragen.

Misschien heb je ook vragen over het afsluiten of aanpassen van je verzekering. Bekijk dan onze uitgebreide informatie over verzekeringen en kanker.

Zorg en hulp voor jonge mensen met kanker (AYA’s)  

Als je voor je 40e kanker krijgt, sta je nog helemaal midden in het leven. Weet dat je er niet alleen voor staat. Er is veel informatie en hulp. Lees bijvoorbeeld onze uitgebreide informatie Jong en Kanker.

Je kunt ook terecht bij speciaal opgeleide zorgverleners. Zij zijn er om jou zorg te geven die is afgestemd op jouw leeftijd en levensfase. Dit heet AYA-zorg. AYA is de afkorting van Adolescent and Young Adult. Bekijk waar je AYA-zorg kunt krijgen.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Cor de Kroon

Dr. Cor de Kroon

Gynaecoloog-oncoloog, LUMC

LinkedIn

Foto Ramon Smolders

Dr. Ramon Smolders

Gynaecoloog-oncoloog, Erasmus MC

LinkedIn

Logo Stichting Olijf

Olijf

Patiëntenvereniging

Website

illustratie-vrouwen

Vrouwen die baarmoederhalskanker hebben (gehad)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juni 2024