Vruchtbaarheid en kinderwens

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Krijg je een behandeling tegen kanker waardoor je misschien minder vruchtbaar wordt? Of ben je onvruchtbaar geworden door je behandeling? Op kanker.nl vind je informatie en kun je in contact komen met lotgenoten van je eigen leeftijd.

Lees op deze pagina over:

Diagnose kanker: kan ik nog kinderen krijgen? En wil ik überhaupt kinderen krijgen?

Kanker op jonge leeftijd zet alles op zijn kop. Misschien vertelt de arts of verpleegkundig specialist je dat je behandeling invloed heeft op je vruchtbaarheid. En dan krijg je opeens de vraag of je (ooit) kinderen wilt. Die vraag kan behoorlijk confronterend zijn. En nu moet je er door kanker ineens iets over beslissen.

Het kan ook zijn dat je al weet dat je kinderen wilt. Of dat je je gezin wilt uitbreiden. Als je dan hoort dat je door je behandeling minder makkelijk kinderen kunt krijgen, kan dat een heftige boodschap zijn.

Wat kun je doen (voor de behandeling)?

  • Vraag je arts of verpleegkundig specialist of je behandeling gevolgen heeft voor je vruchtbaarheid.
  • Heeft je behandeling gevolgen voor je vruchtbaarheid en heb je (misschien) een kinderwens? Vraag dan om een verwijzing naar een fertiliteitsspecialist. Dat is iemand die veel weet van vruchtbaarheid en kinderen krijgen, ook bij kanker.
  • Is er nog genoeg tijd, bespreek dan met de fertiliteitsspecialist of je voorafgaand aan je kankerbehandeling een vruchtbaarheidsbehandeling kunt krijgen. Bijvoorbeeld eicellen invriezen of sperma invriezen. Deze behandelingen en keuzes zijn niet altijd even makkelijk, maar zo maak je de kans groter dat je na de behandeling nog kinderen kunt krijgen, als je dat wilt.

illustratie vruchtbaarheid

Meer weten over kinderen krijgen na kanker?

Voor uitgebreide informatie over vruchtbaarheid en vruchtbaarheidsbehandelingen verwijzen we je graag door naar ons dossier Vruchtbaarheid.

Ga direct naar de informatie voor vrouwen.
Ga direct naar de informatie voor mannen.

Risico’s van een zwangerschap na kanker

Na chemotherapie en/of na bestraling van je bekken kun je problemen krijgen om een kind te verwekken of zwanger te worden. De internist-oncoloog of een gynaecoloog-oncoloog kan je daar meer over vertellen.

Vrouwen hebben na een kankerbehandeling soms ook een iets grotere kans op een miskraam. Maar de kans op een kind met een aangeboren afwijking is niet groter.

Lees meer over de risico’s van een zwangerschap na kanker.

Anticonceptie tijdens en na de behandeling

Krijg je chemotherapie, doelgerichte therapie, immunotherapie, anti-hormonale therapie of bestraling tegen kanker? Dan is het belangrijk om voorbehoedsmiddelen te gebruiken tijdens seks.

Waarom voorbehoedsmiddelen gebruiken?

  • Vrouwen kunnen in deze tijd beter niet zwanger worden, want dan zijn er risico’s voor het kind.
  • Je hebt als man of vrouw tijdens de kankerbehandeling een zwakkere afweer. Dan kun je beter voorkomen dat je extra gezondheidsrisico loopt door bijvoorbeeld seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's).

Ook na de behandeling is het advies om nog een tijdlang anticonceptie te gebruiken om zwangerschappen te vermijden. Je arts of verpleegkundig specialist vertelt je wat voor voorbehoedsmiddelen je kunt gebruiken en hoe lang.

Goed om te weten: als jouw soort kanker groeit onder invloed van hormonen (hormoongevoelige tumor) mag je als vrouw de pil niet gebruiken. Bespreek dit verder met je zorgverlener.

Lees meer over anticonceptie tijdens en na de behandeling.

Jong en onvruchtbaar door kanker

Soms kun je door de behandelingen tegen kanker helemaal geen kinderen meer krijgen. Voor sommige jonge mensen met kanker is dat misschien geen (of nooit een) issue, andere rouwen hier later om, en voor weer anderen is dat een heel groot verlies. Je bent niet de enige die dit meemaakt.

Wat kun je doen?

  • Praat erover met je (mogelijke) partner, vrienden of familie.
  • Zoek contact met lotgenoten van je eigen leeftijd. Bijvoorbeeld via de lotgenotenzoeker op kanker.nl, de gespreksgroep Jong en kanker of via Freya, de patiëntenorganisatie voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen.
  • Vind je het erg zwaar? En kun je daardoor niet goed meer functioneren in je dagelijks leven? Zoek dan professionele hulp.

Praten met lotgenoten over kinderwens en kanker

Maak je je zorgen over je vruchtbaarheid? Ben je door kanker minder vruchtbaar of onvruchtbaar geworden? Of weet je soms niet meer wat wijsheid is als het gaat om je kinderwens en je toekomst? Misschien helpt het jou om ervaringsverhalen van anderen te lezen, of om met lotgenoten erover te praten.

Veel jonge mensen met kanker vinden het woord ‘lotgenoot’ wat stoffig, maar degene die het gewoon even proberen, hebben er meestal iets aan. Andere jonge mensen met kanker weten precies wat je meemaakt, en zij kunnen je steunen.

In de gespreksgroep Jong en kanker kun je ervaringen lezen van anderen. Je kunt ook je eigen ervaringen en tips delen.

Er zijn ook andere manieren om online en offline leeftijdsgenoten met kanker te ontmoeten. Lees: hoe vind ik andere jonge mensen met kanker.

Colofon

Met medewerking van:

foto vicky lehmann

Dr. Vicky Lehmann

Senior onderzoeker, Amsterdam UMC

Logo stichting jongeren en kanker

Stichting Jongeren en Kanker

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juni 2023