Eicellen invriezen als je kanker hebt

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Je hebt kanker en een kinderwens. En er is een kans dat je eierstokken niet meer werken na de behandeling. Misschien kun je dan vóór de behandeling eicellen laten invriezen.

Lees op deze pagina over:

Ik heb kanker en een kinderwens. Kan ik eicellen laten invriezen?

Je kunt eicellen laten invriezen als je voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • Er is een grote kans dat de behandeling van kanker blijvende schade veroorzaakt aan je eierstokken, waardoor je onvruchtbaar wordt.
  • Je bent jonger dan 42 jaar.
  • Je hebt de afgelopen 6 maanden geen chemokuur gehad.
  • Je lichaam kan de hormoonbehandeling aan.
  • Je kunt de start van de kankerbehandeling 10 tot 14 dagen uitstellen voor het invriezen van eicellen
  • Je arts verwacht geen problemen bij de zwangerschap of de geboorte van je kind, bijvoorbeeld door andere aandoeningen. Er zijn geen grote risico’s voor jou of je kind.

Hoe gaat eicellen invriezen?

Eerst krijg je dagelijkse injecties met hormonen, ongeveer 10-14 dagen lang, om zoveel mogelijk eitjes tegelijk te laten rijpen. Als je eicellen rijp genoeg zijn, haalt de arts ze met een punctie (via je vagina) uit je eierstokken. 

De eicellen worden ingevroren en bewaard tot je klaar bent om ze terug te laten plaatsen.

Lieke over vruchtbaarheid

Goed om te weten over eicellen invriezen

  • De behandeling met hormooninjecties heeft bijwerkingen, bijvoorbeeld een opgeblazen buik. Veel vrouwen vinden de injecties ook naar. 
  • Ongeveer 1 van de 100 vrouwen krijgt een ernstige bijwerking door de hormooninjecties: het overstimulatie-syndroom. Dan moet de kankerbehandeling misschien uitgesteld worden.
  • Bij ongeveer 5 van de 100 vrouwen groeien ondanks alle injecties geen eicellen, of worden geen rijpe eicellen gevonden. Dan is het misschien mogelijk om een tweede vruchtbaarheidsbehandeling te krijgen. De gynaecoloog overlegt dit met je oncologisch behandelaar.

Waar kun je eicellen laten invriezen?

Voor het invriezen en terugplaatsen van eicellen kun je terecht in alle 12 IVF-centra in Nederland. Je behandelend arts zal je verwijzen.

Wil je meer weten over eicellen invriezen?

Wil je meer weten over eicellen laten invriezen? Extra informatie vind je op de website van Freya, de vereniging voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen. Of bekijk de video van het AYA zorgnetwerk over het invriezen van eicellen:

Eicellen laten invriezen

In deze animatievideo wordt uitgelegd hoe het invriezen van eicellen gaat. (Bron: AYA Zorgnetwerk).

Eicellen terugplaatsen

Ben je klaar met de behandeling van kanker? En heb je een kinderwens, maar ben je onvruchtbaar geworden? Dan kan een laborant de eicellen ontdooien en bevruchten met zaadcellen (ICSI). Als er embryo’s ontstaan, kan een arts de embryo’s in je baarmoeder plaatsen. Je hebt dan kans om zwanger te worden.

Je kunt de ingevroren eicellen gebruiken tot en met 49 jaar. Houd er rekening mee dat de meeste zorgverzekeringen alleen vergoeden tot 43 jaar. Vraag dit na bij je zorgverzekering.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Ina Beerendonk

Dr. Ina Beerendonk

Gynaecoloog, Radboudumc

LinkedIn

foto vicky lehmann

Dr. Vicky Lehmann

Senior onderzoeker, Amsterdam UMC

illustratie-arts-vrouw

Drs. Ellen Marie Sparidaens

Fertiliteitsarts, Radboudumc

Illustratie mensen

Ervaringsdeskundigen

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: maart 2023