Onvruchtbaar geworden door kanker en een kinderwens (mannen)

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Ben je onvruchtbaar geworden door kanker? Dat kan een enorm verlies zijn en heel eenzaam voelen. Praat erover met je huisarts of een andere zorgverlener. Of met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt.

Lees op deze pagina over:

Verlies verwerken

Kanker en de behandeling hebben vaak een grote invloed op allerlei gebieden van je leven, zoals opleiding, werk, relaties, zelfstandigheid, financiën en seksualiteit. Na de behandeling is het meestal niet makkelijk om de draad weer op te pakken.

Ben je door de behandeling ook nog eens onvruchtbaar geworden, dan kan dat extra zwaar zijn. Zeker als je graag kinderen wilt. Het kost tijd om dit verlies te verwerken.

Wat kun je doen?

  • Praat erover met je partner, vrienden of familie.
  • Zoek contact met lotgenoten.
  • Vind je het erg zwaar? En kun je daardoor niet goed meer functioneren in je dagelijks leven? Zoek dan professionele hulp.

Dyon over vruchtbaarheid

Relatie beginnen als je onvruchtbaar bent

Het kan ook moeilijk zijn om na de behandeling een relatie aan te gaan. Wanneer en hoe vertel je dat je kanker hebt (gehad) en waarschijnlijk geen kinderen kunt krijgen? Hoe zal je nieuwe partner reageren? De vragen en dilemma’s die dit oproept, kunnen je onzeker en verdrietig maken.

Tip: praat erover met lotgenoten. Wat zijn hun ervaringen? Hebben ze tips?

Extra steun bij omgaan met onvruchtbaarheid

Weet dat je er niet alleen voor staat. Er is veel hulp beschikbaar, voor jou en je naasten. Steun van je huisarts of oncologieverpleegkundige kan waardevol zijn. Je kunt ook hulp vragen aan een maatschappelijk werker of psycholoog.

Probeer iemand te vinden die ervaring heeft met het coachen van mensen met kanker. Je arts, verpleegkundig specialist of huisarts kan je doorverwijzen.

Vind hulp bij het omgaan met onvruchtbaarheid.

Lotgenotencontact bij omgaan met onvruchtbaarheid

Het kan ook helpen om ervaringen uit te wisselen met mensen die in eenzelfde situatie zitten als jij. Zij kunnen je steunen en je tips geven.

Lotgenoten vind je via: 

Colofon

Met medewerking van:

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: mei 2023