Zaadcellen, geslachtsorganen en vruchtbaarheid

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Of je een kind kunt verwekken, hangt af van de kwaliteit van je sperma en zaadcellen. Een kankerbehandeling kan gevolgen hebben voor je zaadcellen en dus voor je vruchtbaarheid.

Lees op deze pagina over:

Zaadcellen

Vanaf de puberteit maken mannen en jongens elke dag miljoenen zaadcellen (sperma) aan. De zaadcellen worden in je bijbal opgeslagen. Bij een zaadlozing (ejaculatie) komen ze naar buiten.

Hoe vruchtbaar je bent, hangt af van de kwaliteit van je sperma: hoeveel zaadcellen zijn er, hoe beweeglijk zijn ze en welke vorm hebben ze. Dat heeft allemaal invloed op je vruchtbaarheid.

De zaadbal (teelbal)

Mogelijke gevolgen van de kankerbehandeling voor je vruchtbaarheid 

Na een kankerbehandeling kan het volgende gebeuren:

  • Je bent vruchtbaar: de kwaliteit en hoeveelheid van je zaadcellen is goed, je kunt op de natuurlijke manier kinderen krijgen.
  • Je bent verminderd vruchtbaar: de kwaliteit van je zaadcellen is niet zo goed en/of je hebt te weinig zaadcellen, het is moeilijker om kinderen te krijgen.
  • Je bent onvruchtbaar: er zijn geen zaadcellen meer aanwezig in je zaadlozing, je kunt geen eigen kind krijgen.
  • Je bent nu onvruchtbaar, maar kunt misschien later weer vruchtbaar worden. De aanmaak van zaadcellen kan zich na de behandeling herstellen. 

Lees ook: vruchtbaarheid testen na de behandeling

Manieren om vruchtbaar te blijven

Door sommige kankerbehandelingen kun je geen erectie meer krijgen of kun je niet meer klaarkomen. Dan kun je niet meer op de natuurlijke manier een kind verwekken. Ook als je beide zaadballen (teelballen) verwijderd worden, kun je geen kinderen meer krijgen.

Soms zijn er wel behandelingen mogelijk om je vruchtbaarheid te behouden. Heb je (misschien) een kinderwens? Bespreek met je arts of je zo'n behandeling kunt krijgen.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Jos van Brakel

Dr. Jos van Brakel

Uroloog en androloog, Amphia

Foto Kathleen D'Hauwers

Dr. Kathleen D'Hauwers

Uroloog en androloog, Radboudumc

LinkedIn

foto vicky lehmann

Dr. Vicky Lehmann

Senior onderzoeker, Amsterdam UMC

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: februari 2023