Je vruchtbaarheid testen na de behandeling

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Wil je weten of je nog kinderen kunt krijgen na kanker? Dan kun je vanaf 6 maanden na de kankerbehandeling je vruchtbaarheid laten bepalen. Je maakt hiervoor een afspraak met je arts in het ziekenhuis.

In overleg met je arts maak je een afspraak om je zaadcellen (sperma) te laten onderzoeken. Meestal is dit 6 tot 12 maanden na de behandeling. Je lichaam heeft dan genoeg tijd gehad om te herstellen van alle kankerbehandelingen.

Voor het onderzoek moet je sperma inleveren. Dat betekent dat je tijdens het masturberen je zaad moet opvangen. Je kunt dat thuis of in het ziekenhuis doen. Doe je het thuis, dan moet je het potje binnen een uur op het laboratorium afgeven. 

Je arts bespreekt de uitslag van het onderzoek met je. En wat het betekent in jouw situatie. 

Als het nodig is, kun je je zaadcellen vaker later onderzoeken. Het kan tot 5 jaar na het einde van je behandeling, 2 keer per jaar. Als het tijdens het 5de jaar niet beter wordt, is dat de eindsituatie.

Kun je geen sperma inleveren, bijvoorbeeld omdat je een droog orgasme hebt of geen erectie kunt krijgen? Overleg dan met een uroloog-androloog over de mogelijkheden. 

Weer vruchtbaar

Als je weer vruchtbaar bent, kun je met je partner proberen zwanger te worden. Dit kan op de natuurlijk manier of via IUI, IVF of ICSI.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Jos van Brakel

Dr. Jos van Brakel

Uroloog en androloog, Amphia

Foto Kathleen D'Hauwers

Dr. Kathleen D'Hauwers

Uroloog en androloog, Radboudumc

LinkedIn

foto vicky lehmann

Dr. Vicky Lehmann

Senior onderzoeker, Amsterdam UMC

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: februari 2023