Andere mogelijkheden bij een kinderwens als je kanker hebt

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Ben je onvruchtbaar geworden door kanker? En heb je geen eicellen, embryo’s of eierstokweefsel laten invriezen? Dan wil je misschien nadenken over andere manieren om een kind te krijgen of je gezin uit te breiden. 

Als je nog een baarmoeder hebt en zelf een kind wilt dragen, zijn dit de mogelijkheden:

Is je baarmoeder verwijderd? Dan kun je kiezen voor draagmoederschap.

Wil je het bovenstaande niet? Dan zijn dit de mogelijkheden:

Eiceldonatie

Bij eiceldonatie krijg je eicellen van een andere vrouw (een bekende donor). De zaadcellen kunnen van je eigen partner komen of van een donor. Met ICSI worden de eicellen bevrucht. Daarna worden ze in je baarmoeder geplaatst.

Meer informatie vind je op de website van Freya.

Embryo-donatie (als je nog een baarmoeder hebt)

Je krijgt een embryo (een bevruchte eicel) van een donorpaar. Het embryo heeft dan de genen van het donorpaar, dus niet jouw genen. 

Dit embryo wordt in je baarmoeder geplaatst. Meer informatie vind je op de website van Medisch Centrum Kinderwens.

Draagmoederschap

Een draagmoeder draagt het kind tot na de geboorte voor een ander. Je kunt voor een draagmoeder kiezen, als je zelf niet zwanger kunt worden. Of als je niet zwanger mag worden omdat je een groter risico hebt op problemen. Lees meer over draagmoederschap op de website van Freya.

Tip: Luister naar de podcast kanker en vruchtbaarheid. Hierin vertelt Julia over haar ervaringen met draagmoederschap.

Adoptie

Als je voor adoptie kiest, adopteer je een kind dat uit andere ouders geboren is. Dan zorg je voor het kind en voed je het op alsof het je eigen kind is. 

Bij adoptie moet je voldoen aan een aantal voorwaarden. Ook moet je een bepaalde procedure doorlopen. Een medische keuring is hier onderdeel van. Met een diagnose kanker kan het zijn dat je 5 tot 10 jaar moet wachten voordat je in aanmerking komt voor adoptie. Hierdoor kan het zijn dat je te oud bent om in aanmerking te komen voor adoptie.

Meer informatie over adoptie vind je op de website van de Rijksoverheid en van Stichting Adoptievoorzieningen.

Pleegzorg

Pleegzorg betekent dat je tijdelijk voor een kind zorgt. Zeven dagen in de week of af en toe een weekend of vakantie. Dat hangt af van wat het beste is voor het kind.

Wil je pleegouder worden, dan moet je voldoen aan een aantal voorwaarden. Ook moet je een bepaalde procedure doorlopen. Een medische verklaring is hier onderdeel van. Met een diagnose kanker kan dit moeilijk zijn.

Meer informatie vind je op de website van de Rijksoverheid en Pleegzorg Nederland.

Leven zonder kinderen

Misschien wil of kun je geen kind krijgen via eiceldonatie of embryo-donatie. Of ken je niemand die draagmoeder wil zijn. Dan zul je waarschijnlijk nooit moeder worden, of kun je je gezin niet uitbreiden. Misschien heb je daar vrede mee. Maar het kan ook zijn dat het emotioneel erg zwaar voor je is. En je tijd nodig hebt om dat te verwerken en accepteren. 

Belangrijk: krop je gevoelens niet op, maar praat erover met je partner, familie en vrienden. 

Voor hulp, informatie, en lotgenotencontact kun je terecht bij stichting Freya. Freya is een patiëntenvereniging voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen.

Heb je behoefte aan professionele hulp? Ga dan naar je huisarts. Die kan met je bespreken of je een verwijzing wilt naar een psycholoog of een andere hulpverlener.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Ina Beerendonk

Dr. Ina Beerendonk

Gynaecoloog, Radboudumc

LinkedIn

foto vicky lehmann

Dr. Vicky Lehmann

Senior onderzoeker, Amsterdam UMC

illustratie-arts-vrouw

Drs. Ellen Marie Sparidaens

Fertiliteitsarts, Radboudumc

Illustratie mensen

Ervaringsdeskundigen

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: maart 2023