Operatie en vruchtbaarheid bij mannen

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Sommige operaties bij kanker kunnen ervoor zorgen dat je minder makkelijk of geen kinderen kunt krijgen. Soms kan het nog wel, maar niet meer op de gewone manier. Bekijk welke operatie welke invloed op je vruchtbaarheid kan hebben. 

Lees op deze pagina over:

Lees ook over hulp bij seksuele problemen.

Operatie bij zaadbalkanker

Als je zaadbalkanker hebt, krijg je altijd een operatie. Hierbij verwijdert de arts één of beide zaadballen (teelballen). Voor de operatie kun je sperma inleveren om te laten invriezen voor later. Zitten er geen zaadcellen in je zaadlozing, dan kun je tijdens de operatie ook een TESE krijgen.

Verwijdert de arts één zaadbal en is je andere zaadbal gezond? Dan kun je minder vruchtbaar zijn. Andere behandelingen zoals bestraling en chemotherapie kunnen er ook voor zorgen dat je minder vruchtbaar of onvruchtbaar bent.

Moet de arts beide zaadballen verwijderen, dan ben je niet meer vruchtbaar. Je kunt niet meer op de natuurlijke manier kinderen verwekken.

Operatie bij blaaskanker

Krijg je een operatie voor blaaskanker, dan verwijdert de arts je blaas, en meestal ook je prostaat. Daardoor verdwijnt de verbinding tussen de zaadleiders en de plasbuis. Je zaadcellen komen dan niet meer via je penis naar buiten.

Als je geen prostaat en zaadblaasjes meer hebt, krijg je bij het klaarkomen geen zaadlozing meer. Je voelt wel dat je klaarkomt, maar er komen geen zaadcellen en vocht via je penis naar buiten. Dit heet een droog orgasme. Je kunt dan niet meer op de natuurlijke manier kinderen verwekken.

Door de operatie aan je blaas kunnen je erectiezenuwen beschadigen. Dan wordt je penis niet stijf meer, of minder stijf. Zonder erectie kun je niet meer op de natuurlijke manier kinderen verwekken.

Operatie bij prostaatkanker

Krijg je een operatie voor prostaatkanker, dan verwijdert de arts de hele prostaat en de zaadblaasjes. Hierdoor krijg je geen zaadlozing meer als je klaarkomt. Dit heet een droog orgasme. Je voelt wel dat je klaarkomt, maar er komen geen zaadcellen en vocht meer via je penis naar buiten.

Door de operatie aan je prostaat kunnen (ook) je erectiezenuwen beschadigen. Je penis wordt dan niet meer stijf of minder stijf.

Krijg je naast een operatie ook nog anti-hormonale therapie, dan kun je meer last hebben van erectieproblemen

Heb je een droog orgasme of kun je geen erectie meer krijgen? Dan kun je niet meer op de natuurlijke manier kinderen verwekken.

Operatie bij peniskanker

Is er een (gedeeltelijke) amputatie van je penis nodig vanwege peniskanker? Dan heeft dat grote invloed op je seksleven.

Als een penetratie niet lukt, is het erg moeilijk om kinderen te verwekken.

Kun je nog wel een zaadlozing krijgen? En zijn de zaadcellen in je sperma goed beweeglijk? Dan kun je het zaadvocht opvangen. Door middel van IUI, IVF of ICSI kun je dan toch een kind verwekken. Een fertiliteitsspecialist bespreekt met je methode het best past bij jouw situatie.

Operatie bij anuskanker

Bij anuskanker kan een operatie nodig zijn waarbij de arts de anus moet verwijderen. Hierdoor ontstaat er schade aan de zenuw die de bloedtoevoer naar de penis verzorgt. Je kunt dan erectieproblemen krijgen: je penis wordt niet stijf of minder stijf.

Als je geen erectie meer kunt krijgen, kun je niet meer op de natuurlijke manier kinderen verwekken.

Operatie bij endeldarmkanker

Krijg je een operatie waarbij de arts je endeldarm verwijdert? Dan kunnen er zenuwbanen beschadigd raken. Soms is dat de zenuwbaan die voor een erectie of een zaadlozing zorgt. In dat geval lukt het soms niet meer om op de normale manier kinderen te verwekken.

Operatie van de lymfeklieren (lymfeklierdissectie)

Misschien moet de arts de lymfeklieren weghalen rondom de grote bloedvaten in je buik. Door deze operatie ontstaat vaak zenuwschade, waardoor je geen normale zaadlozing meer kunt krijgen. Je voelt wel dat je klaarkomt, maar er komen geen zaadcellen en vocht via je penis naar buiten. Dit heet een droog orgasme. De zaadcellen komen in dit geval in je blaas terecht. Ze verlaten je lichaam via je urine (plas).

Als je een droog orgasme hebt, kun je niet meer op de natuurlijke manier kinderen verwekken. Wel kan een uroloog in speciale centra helpen om kinderen te verwekken.

Hulp bij seksuele problemen

Kom je droog klaar of heb je erectieproblemen? En heb je daar last van en zoek je hulp? Dan kun je contact opnemen met je huisarts, seksuoloog of een andere deskundige.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Jos van Brakel

Dr. Jos van Brakel

Uroloog en androloog, Amphia

Foto Kathleen D'Hauwers

Dr. Kathleen D'Hauwers

Uroloog en androloog, Radboudumc

LinkedIn

foto vicky lehmann

Dr. Vicky Lehmann

Senior onderzoeker, Amsterdam UMC

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: februari 2023