Operatie en vruchtbaarheid bij mannen

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Als door een operatie zenuwbanen of organen geheel of gedeeltelijk zijn weggenomen, kun je niet altijd meer op een natuurlijke manier kinderen verwekken. Je zaadlozing kan dan verstoord zijn.

De volgende operaties kunnen invloed hebben op je vruchtbaarheid:

Operatie bij blaaskanker

Bij een operatie voor blaaskanker verwijdert de arts de blaas, en meestal ook de prostaat. Daardoor verdwijnt de verbinding tussen de zaadleiders en de plasbuis. De zaadcellen kunnen het lichaam dan niet meer via de natuurlijke weg verlaten.

Door het verwijderen van de prostaat en de zaadblaasjes krijg je bij het klaarkomen geen zaadlozing. Dit heet een droog orgasme. Je voelt wel dat je klaarkomt, maar er komen geen zaadcellen en vocht via de penis naar buiten.

Door het verwijderen van de blaas kunnen de erectiezenuwen beschadigd worden. Je krijgt geen stijve penis, of een minder stijve penis.

Als je een droog orgasme hebt of geen erectie meer kunt krijgen, kun je niet meer via de natuurlijke weg een kind verwekken.

Operatie bij prostaatkanker

Bij een operatie voor prostaatkanker verwijdert de arts de hele prostaat en de zaadblaasjes. Hierdoor krijg je bij het klaarkomen geen zaadlozing meer. Dit heet een droog orgasme. Je voelt wel dat je klaarkomt, maar er komen geen zaadcellen en vocht via de penis naar buiten.

Door het verwijderen van de prostaat kunnen de erectiezenuwen beschadigd worden. Je krijgt geen stijve of een minder stijve penis.

Krijg je naast een operatie ook nog anti-hormonale therapie, dan kun je meer last hebben van erectieproblemen. Ook is de kans heel groot dat je onvruchtbaar wordt. Lees verder onder hormonale therapie en vruchtbaarheid.

Als je een droog orgasme hebt of geen erectie meer kunt krijgen, kun je niet meer via de natuurlijke weg een kind verwekken.

Operatie bij peniskanker

Een (gedeeltelijke) amputatie van je penis heeft grote invloed op je seksleven. Het kan daardoor ook gevolgen hebben voor je vruchtbaarheid. Als een penetratie niet mogelijk is, is het erg moeilijk om op de natuurlijke manier een kind te verwekken.

Soms is het mogelijk om het zaadvocht op te vangen. Dat is een optie als je nog wel een zaadlozing kunt krijgen en de zaadcellen in het sperma goed beweeglijk zijn. Hiermee kan een vruchtbaarheidsarts helpen om op niet-natuurlijke manier een kind te verwekken. Afhankelijk van de hoeveelheid zaadcellen, zijn daar verschillende mogelijkheden voor: IUI, IVF of ICSI.

Operatie bij zaadbalkanker

Bij zaadbalkanker krijg je altijd een operatie. Hierbij verwijdert de arts 1 of beide ballen. Zitten er geen zaadcellen in de zaadlozing, dan kun je tijdens de operatie ook een TESE krijgen.

In principe ben je met 1 zaadbal of teelbal nog vruchtbaar. Andere behandelingen zoals bestraling en chemotherapie kunnen ervoor zorgen dat je minder vruchtbaar of onvruchtbaar bent.

Wanneer de arts beide zaadballen of teelballen moet verwijderen, ben je niet meer vruchtbaar. Het is daarna niet meer mogelijk om op een natuurlijke manier een kind te verwekken.

Operatie bij anuskanker

Bij anuskanker kan een operatie nodig zijn waarbij de arts de anus moet verwijderen. Hierdoor ontstaat er schade aan de zenuw die de bloedtoevoer naar de penis verzorgt. Je kunt dan erectieproblemen krijgen: je krijgt dan geen stijve penis, of een minder stijve penis.

Als je geen erectie meer kunt krijgen, is het niet mogelijk om op natuurlijke wijze een kind te verwekken.

Operatie bij endeldarmkanker

Wanneer je endeldarm is verwijderd, kunnen zenuwbanen beschadigd raken. Soms is dat de zenuwbaan die voor een erectie of een zaadlozing zorgt. In dat geval is het niet altijd meer mogelijk om op natuurlijke wijze een kind te verwekken.

Operatie van de lymfeklieren (lymfeklierdissectie)

Soms kan het nodig zijn om de lymfeklieren rondom de grote bloedvaten in de buik weg te halen. Vaak ontstaat dan zenuwschade, waardoor een normale zaadlozing niet meer mogelijk is. Dit heet een droog orgasme. Je voelt wel dat je klaarkomt, maar er komen geen zaadcellen en vocht via de penis naar buiten. De zaadcellen komen in dit geval in je blaas terecht. Ze verlaten het lichaam via je urine.

Als je een droog orgasme hebt, kun je niet meer op natuurlijke wijze een kind verwekken.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Jos van Brakel

Dr. Jos van Brakel

Uroloog en androloog, Amphia

Foto Kathleen D'Hauwers

Dr. Kathleen D'Hauwers

Uroloog en androloog, Radboudumc

LinkedIn

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: september 2020