Wat is…?

Anuskanker

Opslaan

Anuskanker is een zeldzaam voorkomende kwaadaardige tumor. Deze kanker ontstaat in het gebied van de anus of de huid daar vlak omheen.

Pijn aan de anus of een zwelling of knobbeltje aan de anus kunnen symptomen van anuskanker zijn. Lees welke andere symptomen bij anuskanker kunnen voorkomen

Bij de meest voorkomende vorm van anuskanker bestaat de tumor uit plaveiselcellen: het plaveiselcelcarcinoom van de anus. Deze tekst gaat over deze vorm van anuskanker.

Anuskanker is geen dikkedarmkanker of endeldarmkanker. Bij dikkedarmkanker en endeldarmkanker is het onderzoek en de behandeling anders dan bij anuskanker. Informatie over die soorten kanker kunt u vinden bij dikkedarmkanker en endeldarmkanker.

Groeiwijze tumor van de anus

Wordt een kwaadaardige anustumor groter, dan kan deze door de verschillende lagen van de anus of de huid heen groeien. Hoe verder de tumor ingroeit in het weefsel, hoe groter het risico dat er kankercellen losraken. Die kunnen zich in het lichaam verspreiden en uitgroeien tot nieuwe tumoren. Dit zijn uitzaaiingen.

Uitzaaiingen van anuskanker komen meestal voor in de lymfeklieren van de liezen of het bekken

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: februari 2017

Dit artikel is geschreven door KWF Kankerbestrijding.

Met medewerking van

Dr. Dewit, L.G.H. (radiotherapeut), Geukes, M. (verpleegkundig specialist), Drs. Jansen, R.L.H. (medisch oncoloog), Dr. Neelis, K.J. (radiotherapeut), Ormeling. A. (overige deskundige), Dr. Vleggaar. F.P. (MDL-arts), Prof. dr. Wilt. J.H.W., de (chirurg-oncoloog)