Wat is…?

Anuskanker

Opslaan

Anuskanker is een zeldzaam voorkomende kwaadaardige tumor. Deze kanker ontstaat in het gebied van de anus of de huid daar vlak omheen. Bij de meest voorkomende vorm van anuskanker bestaat de tumor uit plaveiselcellen: het plaveiselcelcarcinoom van de anus. Deze tekst gaat over deze vorm van anuskanker.

Anuskanker is geen dikkedarmkanker of endeldarmkanker. Bij dikkedarmkanker en endeldarmkanker is het onderzoek en de behandeling anders dan bij anuskanker. Informatie over die soorten kanker kunt u vinden bij dikkedarmkanker en endeldarmkanker.

Groeiwijze tumor van de anus

Wordt een kwaadaardige anustumor groter, dan kan deze door de verschillende lagen van de anus of de huid heen groeien. Hoe verder de tumor ingroeit in het weefsel, hoe groter het risico dat er kankercellen losraken. Die kunnen zich in het lichaam verspreiden en uitgroeien tot nieuwe tumoren. Dit zijn uitzaaiingen.

Uitzaaiingen van anuskanker komen meestal voor in de lymfeklieren van de liezen of het bekken

Anus

Voedsel komt via de slokdarm en de maag in de dunne darm terecht. Daar wordt het voor een groot deel afgebroken tot voedingsstoffen. Deze worden opgenomen in het bloed. Wat er daarna aan voedselresten overblijft, komt terecht in de dikke darm. Dit is het laatste deel van het spijsverteringskanaal.
De dikke darm is ongeveer anderhalve meter lang en bestaat uit 3 delen:

  • de blindedarm: deze ligt rechtsonder in de buik, de dunne darm komt hierop uit
  • het colon
  • de endeldarm

Aan het eind van de endeldarm bevindt zich de anus. De anus bestaat uit een kringspier die de endeldarm afsluit. Deze kringspier is opgebouwd uit 2 sluitspieren; de uitwendige en de inwendige sluitspier. De uitwendige sluitspier kunnen we willekeurig bedienen. Dat wil zeggen dat we deze bewust kunnen aanspannen of ontspannen. De inwendige sluitspier reageert op onbewuste prikkels van het lichaam, maar is niet bewust aan te sturen.

Is de endeldarm vol met ontlasting? Dan komt er druk te staan op de anus. Hierdoor opent de inwendige kringspier. Op dat moment voelt u aandrang. De uitwendige kringspier zorgt er voor dat we de ontlasting op kunnen houden. Ook de bekkenbodemspier helpt mee om de ontlasting op te houden. 

De anus en omliggende organen

De anus en omliggende organen
1: slokdarm, 2: lever, 3: maag, 4: galblaas, 5: galweg, 6: alvleesklier, 7: dunne darm, 8: dikke darm, 9: endeldarm, 10: anus.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: februari 2017

Dit artikel is geschreven door KWF Kankerbestrijding, kanker.nl.

Met medewerking van

Prof. dr. Wilt. J.H.W., de (chirurg-oncoloog), Dr. Dewit, L.G.H. (radiotherapeut), Dr. Vleggaar. F.P. (MDL-arts), Drs. Jansen, R.L.H. (medisch oncoloog), Geukes, M. (verpleegkundig specialist), Ormeling. A. (overige deskundige), Dr. Neelis, K.J. (radiotherapeut)