Het anus-expertteam is een multidisciplinair team bestaande uit oa een radiotherapeut-oncoloog (Baukelien van Triest), chirurg-oncoloog (Brechtje Grotenhuis), internist-oncoloog (Annemieke Cats en Marieke Vollenbergh) en de verpleegkundig specialisten (Simone Dokter en Anna Atsma). In het Antoni van Leeuwenhoek behandelen wij patiënten met anuskanker in ons multidisciplinaire team. Wij vinden het een mooie uitdaging om de vragen van patiënten/familie te beantwoorden.

Baukelien van Triest vindt het een uitdaging om samen met de patiënt naar de best passende behandeling te zoeken. “We weten steeds beter wat de eigenschappen van een tumor zijn. En zo kunnen we echt een behandeling op maat bieden.” De zorg na de behandeling wordt een steeds belangrijker onderwerp. Iedere patiënt is uniek, zo ook het nazorgtraject per patiënt. Hoe kunnen we samen met de patiënt zorgen dat hij/zij weer grip en sturing gaat krijgen over het leven? Dat is een kunst.

Brechtje Grotenhuis is als oncologisch chirurg verbonden aan het anuskanker-team. "Indien een behandeling met (chemo)radiotherapie onvoldoende is gebleken, of indien op een later moment de tumor toch plaatselijk blijkt teruggekeerd, kan een ingrijpende operatie aan de endeldarm en anus noodzakelijk zijn. Samen met de verpleegkundig specialisten proberen wij de patiënt en hun omgeving hier zo goed mogelijk op voor te bereiden, maar minstens zo belangrijk is ook de nazorg na een opname met operatie."

Zoek in de vragen

Reeds gestelde vragen