Wat is endeldarmkanker?

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Endeldarmkanker is kanker die in de endeldarm ontstaat. De endeldarm is het laatste stuk van de dikke darm. De medische naam voor endeldarmkanker is rectumcarcinoom.

Bij endeldarmkanker zit er een kwaadaardige tumor in de endeldarm. De endeldarm is het laatste stuk van de dikke darm. Daarom lijkt endeldarmkanker veel op dikkedarmkanker. De behandeling is soms wel anders en de gevolgen van de kanker ook.

Lees op deze pagina over:

Vooruitzichten van endeldarmkanker

De prognose van endeldarmkanker verschilt per persoon. Het maakt ook uit hoe ernstig de ziekte is: hoe groot de tumor is en of er uitzaaiingen zijn. Gemiddeld leven tien jaar na de diagnose endeldarmkanker nog ongeveer 59 van de 100 mensen. Stel je vragen over je vooruitzichten aan je arts.

Bekijk de overlevingscijfers van endeldarmkanker.

Symptomen van endeldarmkanker

Als je een tumor in je endeldarm hebt, kan dat allerlei klachten geven. Een van de symptomen van endeldarmkanker is bloed of slijm bij je ontlasting. Ook kun je last krijgen van verstopping door een tumor in de darm.

Bekijk de uitgebreide informatie over de symptomen van endeldarmkanker.

Oorzaken en risicofactoren van endeldarmkanker

Er is niet één oorzaak van endeldarmkanker. Vaak ontstaat de kanker uit een poliep in de darmwand. Wel zijn er factoren die de kans op endeldarmkanker kunnen vergroten, zoals erfelijke aanleg voor darmkanker, chronische darmontsteking, veel darmpoliepen en/of een ongezonde leefstijl.

Bekijk de uitgebreide informatie over risicofactoren voor endeldarmkanker.

Onderzoeken bij endeldarmkanker

Kom je met klachten bij de huisarts, dan zal hij of zij je lichamelijk onderzoeken. Meestal zal de huisarts ook de binnenkant van de endeldarm onderzoeken. Dat doet hij of zij met een vinger via de anus. Dit heet een rectaal onderzoek of rectaal toucher.

Als het nodig is, krijg je een verwijzing naar het ziekenhuis. Je kunt hier ook zelf naar vragen als je klachten telkens terugkomen. Het eerste onderzoek is meestal een coloscopie: een kijkonderzoek van de darm.

Bekijk de uitgebreide informatie over onderzoeken naar endeldarmkanker.

Bevolkingsonderzoek darmkanker

Mensen tussen de 55-75 jaar krijgen een oproep voor het bevolkingsonderzoek darmkanker (dikkedarmkanker en endeldarmkanker). Je kunt dan ontlasting opsturen om te laten onderzoeken of hier bloed in zit.

Als er uit het bevolkingsonderzoek blijkt dat er bloed bij je ontlasting zat, kan dit door darmkanker komen. Je krijgt dan een oproep voor een kijkonderzoek in het ziekenhuis.

Het is goed om te weten dat bloed bij de ontlasting niet altijd door darmkanker komt. Meestal is er een andere oorzaak, zoals een goedaardige poliep of een aambei.

Bekijk uitgebreide informatie over het bevolkingsonderzoek darmkanker.

Behandelingen bij endeldarmkanker

Voor endeldarmkanker zijn er verschillende behandelingen. De meeste mensen krijgen een operatie. Ook kan bestraling of chemoradiatie een mogelijke behandeling zijn. Je krijgt soms meerdere behandelingen. Welke behandeling voor jou het meest geschikt is, hoor je van je arts.

Bekijk de uitgebreide informatie over de behandelingen bij endeldarmkanker.

Bij de behandeling van endeldarmkanker maakt het uit of de tumor alleen in de darm zit, is doorgegroeid of is uitgezaaid. Bekijk de mogelijke behandelingen per stadium.

Uitzaaiingen van endeldarmkanker

Endeldarmkanker kan uitzaaien. Er zijn dan kankercellen losgekomen van de tumor en in lymfeklieren of in andere organen terechtgekomen. Als endeldarmkanker uitzaait, is dat vaak naar de lymfeklieren, de lever, longen of het buikvlies.

Bekijk de uitgebreide informatie over uitgezaaide endeldarmkanker.

Colofon

Met medewerking van:

logo DCCG

DCCG

Dutch Colorectal Cancer Group

Website

Foto Jeanine Roodhart

Dr. Jeanine Roodhart

Internist-oncoloog, UMC Utrecht

illustratie-arts-man

Dr. Matthijs Kramer

MDL-arts, Maastricht UMC+

illustratie-arts-vrouw

Dr. Rachel van Eijk

MDL-arts, DC Klinieken Breda

illustratie-mensen

Mensen die darmkanker hebben (gehad)

logo MLDS

MLDS

Maag Lever Darm Stichting 

Website

logo NVMDL

NVMDL

Nederlandse Vereniging voor Maag-, darm- en leverartsen

Website

Foto Hans de Wilt

Prof. dr. Hans de Wilt

Chirurg-oncoloog, Radboudumc

Linkedin

logo-stichting-darmkanker

Stichting Darmkanker NL

Patiëntenorganisatie

Website

logo stomavereniging

Stomavereniging

Patiëntenorganisatie

Website

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: april 2023