Uitgezaaide endeldarmkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Endeldarmkanker kan uitzaaien naar andere plekken in het lichaam. Naar de lymfeklieren in de buurt van de tumor of naar andere plekken in het lichaam, bijvoorbeeld naar de lever.

Uitzaaiingen zijn kankercellen die zijn losgekomen van de tumor en ergens anders in het lichaam terechtgekomen zijn. Een ander woord voor uitzaaiingen is metastasen.

Vaak komen uitzaaiingen van endeldarmkanker eerst in de lymfeklieren in de buurt van de tumor terecht. Later kunnen ook uitzaaiingen in andere organen ontstaan, bijvoorbeeld in de lever of de longen.

Lees op deze pagina over:

Uitzaaiingen van endeldarmkanker in de lymfeklieren

Bij ongeveer 1 op de 3 mensen met endeldarmkanker zijn er uitzaaiingen in de lymfeklieren in de buurt van de tumor bij de diagnose. En geen uitzaaiingen in andere organen.

Uitzaaiingen in lymfeklieren in de buurt van de tumor heten ‘regionale uitzaaiingen’ omdat ze in de regio van de tumor zitten. Als het mogelijk is, verwijdert de chirurg deze uitzaaiingen tijdens de operatie van de darm.   

interview Sonja over endeldarmkanker

Uitzaaiingen van endeldarmkanker in de lever

Uitzaaiingen in de lever komen veel voor bij endeldarmkanker. De meeste mensen met uitgezaaide endeldarmkanker hebben uitzaaiingen in de lever. Zijn er uitzaaiingen in de lever, dan heb je geen leverkanker. Het zijn darmkankercellen in de lever.

Je arts vertelt welke behandeling je kunt krijgen bij uitzaaiingen in de lever. Dat ligt bijvoorbeeld aan hoeveel uitzaaiingen er zijn en hoe groot ze zijn.

Als er niet veel uitzaaiingen zijn, kun je soms ablatie, gerichte bestraling of een operatie van een uitzaaiing krijgen.

Zijn er meer uitzaaiingen in de lever, dan kan de arts ze soms niet verwijderen. Je arts kan dan chemotherapie voorstellen om de ziekte te remmen. Soms kun je na de chemotherapie alsnog ablatie of een operatie van de uitzaaiingen krijgen.

interview Jeroen over endeldarmkanker

Uitzaaiingen van endeldarmkanker in de longen

Ook uitzaaiingen van endeldarmkanker in de longen komen voor. Zijn er uitzaaiingen in de longen, dan heb je geen longkanker. Het zijn darmkankercellen die in één long of in beide longen terechtgekomen zijn.

Je arts vertelt welke behandeling je kunt krijgen bij uitzaaiingen in de longen. Dat ligt bijvoorbeeld aan hoeveel uitzaaiingen er zijn en hoe groot ze zijn.

Bij weinig uitzaaiingen kun je soms een operatie, ablatie of gerichte bestraling van een uitzaaiing krijgen. Zijn er meer uitzaaiingen in de longen, dan kan de arts ze meestal niet verwijderen. Je arts kan dan chemotherapie voorstellen om de ziekte te remmen.

Uitzaaiingen op andere plekken in het lichaam

Er kunnen ook uitzaaiingen op andere plekken in het lichaam zijn, dan in de lever of de longen. Lees de uitgebreide informatie over uitzaaiingen bij kanker.

Behandeling van uitgezaaide endeldarmkanker

De behandeling bij uitgezaaide endeldarmkanker is meestal bedoeld om de kanker te remmen en om de klachten tegen te gaan. Vaak is het niet mogelijk om de kanker helemaal weg te halen.

Welke behandeling je krijgt, ligt aan hoeveel uitzaaiingen er zijn en waar ze in het lichaam zitten.

Palliatieve zorg

Bij uitzaaiingen in andere organen begint vaak de palliatieve fase. Hoelang deze fase duurt, verschilt per persoon. Naast de palliatieve behandelingen kun je ook palliatieve zorg krijgen.

Palliatieve zorg helpt mee aan een goede kwaliteit van leven en bij een goede afronding van het leven. Ook je dierbaren kunnen van deze zorg gebruik maken.

Colofon

Met medewerking van:

logo DCCG

DCCG

Dutch Colorectal Cancer Group

Website

Foto Jeanine Roodhart

Dr. Jeanine Roodhart

Internist-oncoloog, UMC Utrecht

illustratie-arts-man

Dr. Matthijs Kramer

MDL-arts, Maastricht UMC+

illustratie-arts-vrouw

Dr. Rachel van Eijk

MDL-arts, DC Klinieken Breda

illustratie-mensen

Mensen die darmkanker hebben (gehad)

logo MLDS

MLDS

Maag Lever Darm Stichting 

Website

logo NVMDL

NVMDL

Nederlandse Vereniging voor Maag-, darm- en leverartsen

Website

Foto Hans de Wilt

Prof. dr. Hans de Wilt

Chirurg-oncoloog, Radboudumc

Linkedin

logo-stichting-darmkanker

Stichting Darmkanker NL

Patiëntenorganisatie

Website

logo stomavereniging

Stomavereniging

Patiëntenorganisatie

Website

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: april 2023