Problemen met je ontlasting bij endeldarmkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Veel mensen met endeldarmkanker hebben problemen met hun ontlasting (poepen). Bijvoorbeeld problemen met het ophouden van ontlasting of vaker naar de wc moeten. Artsen noemen de klachten het LAR-syndroom. Meestal gaan ze na een tijdje over.

Hieronder lees je korte informatie over de klachten die vaak voorkomen. Via de links in de teksten vind je meer informatie en tips op voedingenkankerinfo.nl.

Lees informatie over:

Diarree bij endeldarmkanker

Vrij snel na de operatie kun je last krijgen van diarree of dunne ontlasting. Vaak gaat de diarree na een aantal weken vanzelf over. Je ontlasting kan wel dunner blijven dan voor de operatie.

Heb je veel last van de diarree of is het na een paar weken niet over? Bespreek het dan met je arts of diëtist. Misschien zijn medicijnen nodig of extra begeleiding bij het eten en drinken. Bekijk tips die kunnen helpen bij diarree.

Ontlasting verliezen

Na de operatie van je endeldarm is het vaak lastiger om je ontlasting op te houden. Bijvoorbeeld omdat er zenuwen geraakt zijn bij de operatie of door de bestraling.

Het is heel vervelend als je steeds ontlasting verliest. Deze problemen kunnen wel weer overgaan. Je darmen kunnen in het eerste jaar weer herstellen.

Maar soms blijf je problemen houden met je ontlasting. Bespreek dit altijd met je arts of verpleegkundige. Wat dan misschien kan helpen:

  • medicijnen
  • een ander dieet
  • bekkenbodemfysiotherapie
  • een darmspoeling

interview met Robert over gevolgen endeldarmkanker

Vaak naar de wc moeten

Veel mensen die endeldarmkanker hebben of gehad hebben moeten vaker naar de wc dan voor de operatie. Je kunt hier blijvend last van houden.

Het is altijd goed deze vragen met je arts of diëtist te bespreken. Zij kunnen je doorverwijzen naar bijvoorbeeld een bekkenbodemfysiotherapeut als dat nodig is.

Er kunnen veel oorzaken zijn voor dat je vaak naar de wc gaat. Misschien heb je last van loze aandrang door de tumor. Of misschien is het lastig om te voelen of je een wind moet laten of echt moet poepen.

Andere problemen met je ontlasting

Heb je last van een van deze problemen, of heb je andere klachten? Over veel klachten kun je verder lezen op de website voedingenkankerinfo.nl. Je vindt daar ook algemene tips die kunnen helpen.

Vind hulp bij je klachten

Blijf niet te lang rondlopen met je klachten, bespreek ze met je arts of een diëtist. Zij kunnen meer uitleggen en inschatten of er een behandeling nodig is.

Het is belangrijk dat je diëtist ervaring heeft met mensen met kanker. Zo’n gespecialiseerde diëtist heet een oncologiediëtist. Via kanker.nl/vind-hulp kun je een diëtist vinden die ervaring heeft met het begeleiden van mensen met kanker.

Er zijn ook andere hulpverleners die kunnen helpen bij problemen met je ontlasting. Bijvoorbeeld een bekkenbodemtherapeut. Je kunt je arts om een verwijzing vragen. Bekijk hier wie je kan helpen.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Jeroen Buijsen

Dr. Jeroen Buijsen

Radiotherapeut-oncoloog, Maastro

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: april 2023