Behandeling van endeldarmkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Bij endeldarmkanker zijn verschillende behandelingen mogelijk. Samen met je arts bespreek je wat in jouw situatie de beste behandeling is.

Weet je welk stadium darmkanker je hebt? Lees welke behandelingen mogelijk zijn per stadium.

Mogelijke behandelingen bij endeldarmkanker zijn:

En lees op deze pagina verder over:

Verwijderen van de tumor tijdens de coloscopie

Bij een kleine tumor in de endeldarm kan de arts de tumor soms verwijderen tijdens de coloscopie in plaats van met een operatie. Dit gebeurt alleen als je de tumor nog klein is (stadium 1 endeldarmkanker)

De MDL-arts of de chirurg haalt de tumor dan weg met een slang die via de anus in je darm komt. De lange slang heet een endoscoop. Aan het eind van de slang zitten instrumenten waarmee de arts weefsel kan weghalen.

Er zijn verschillende manieren om de tumoren tijdens de coloscopie weg te halen. Je arts vertelt hier meer over, of je kunt er zelf naar vragen.

Het weefsel gaat naar het laboratorium voor onderzoek. Uit het onderzoek kan blijken dat alsnog een operatie nodig is.

Operatie bij endeldarmkanker

De meeste mensen met endeldarmkanker krijgen een operatie. De chirurg vertelt hoe de operatie gaat. Meestal gaat de operatie via een grote snee of via een aantal kleine sneetjes in de buik. Soms kan hij of zij de tumor via de anus verwijderen, als je de tumor nog klein is (stadium 1 endeldarmkanker).

De chirurg verwijdert het stuk darm waar de tumor zit en het vetweefsel in de buurt van de tumor met daarin de lymfeklieren. Daarna maakt de chirurg de stukken darm weer aan elkaar vast. Soms lukt dat niet. Dan krijg je een stoma.

Je arts kan soms ook bestraling of chemoradiatie voorstellen, voor de operatie. Of een ander soort medicijn, immunotherapie.

Lees de uitgebreide informatie over een operatie bij endeldarmkanker.

Bestraling bij endeldarmkanker

Soms krijg je bestraling bij endeldarmkanker. Dat kan vóór de operatie zijn, als losse behandeling of in combinatie met chemotherapie. De kans dat de kanker terugkomt, is kleiner door de bestraling.

Lees verder over bestraling bij endeldarmkanker.

Een operatie of warmte-ablatie (RFA of MWA) van uitzaaiingen

Endeldarmkanker zaait vaak uit naar de lever of de longen. Zijn er niet veel uitzaaiingen, dan kunnen de uitzaaiingen soms verwijderd met een operatie. De chirurg kan dat dan tegelijk met de operatie van de darmtumor doen.

Misschien kan je arts de uitzaaiingen ook heel gericht bestralen. Of ze vernietigen met warmte-ablatie: met radiofrequente ablatie (RFA) of met microwave ablatie (MWA). De uitzaaiingen worden dan door een hete naald verhit zodat de kankercellen kapot gaan.

Lees de uitgebreide informatie over RFA of MWA.

Behandeling van uitgezaaide endeldarmkanker

Heb je endeldarmkanker met uitzaaiingen, dan krijg je een andere behandeling dan als er geen uitzaaiingen zijn.

De behandeling bij uitgezaaide endeldarmkanker is meestal bedoeld om de kanker te remmen en om de klachten tegen te gaan. Vaak is het niet mogelijk om de kanker helemaal weg te halen en te genezen. Kwaliteit van leven is dan het belangrijkste.

Soms kunnen uitzaaiingen wel verwijderd worden, bijvoorbeeld met een operatie, met ablatie of met bestraling. Dit kan alleen als het er niet veel zijn. Je kunt dan mogelijk helemaal genezen van de kanker.

Welke behandeling je krijgt, ligt eraan hoeveel uitzaaiingen er zijn en waar ze zitten. Vraag je arts naar wat de mogelijkheden zijn. Je kunt er ook voor kiezen om af te zien van een behandeling.

Deze behandelingen zijn er voor endeldarmkanker met uitzaaiingen:

Doelgerichte therapie en chemotherapie

Chemotherapie kan een behandeling zijn bij uitgezaaide endeldarmkanker. Dat kan tegelijk met een ander soort medicijnen: doelgerichte therapie.

HIPEC-behandeling bij uitzaaiingen op het buikvlies

De HIPEC-behandeling is een behandeling bij uitzaaiingen op het buikvlies. De arts verwijdert al deze uitzaaiingen met een operatie en spoelt daarna de buik met warme chemotherapie. De behandeling heet ook wel CR-HIPEC.

Lees verder over HIPEC bij endeldarmkanker.

Onderzoek naar nieuwe behandelingen (trials)

Er zijn ook behandelingen waar artsen nog onderzoek naar doen. Zo’n onderzoek heet een trial. In een trial onderzoeken artsen bijvoorbeeld een nieuwe behandeling of een combinatie van behandelingen. De onderzoeken gaan niet altijd over een nieuwe behandeling, er zijn ook onderzoeken naar de kwaliteit van leven bijvoorbeeld.

Trials zijn er niet alleen voor uitgezaaide endeldarmkanker of als er helemaal geen behandeling meer is.

Vraag je arts of je mee kunt doen aan een trial of bekijk de trials voor endeldarmkanker op kanker.nl.

Als je twijfelt over een behandeling

Een behandeling is niet verplicht. Je hebt altijd de keuze om niet te starten met een behandeling. Je kunt ook stoppen met een behandeling. Twijfel je over een (verdere) behandeling? Praat erover met je arts of verpleegkundige. Lees meer over als je twijfelt over een behandeling.

Je keuzes en rechten als patiënt

Als kankerpatiënt heb je een aantal keuzes. Ook heb je een aantal rechten. Je kunt bijvoorbeeld kiezen in welk ziekenhuis je onderzocht en behandeld wilt worden en je mag een second opinion aanvragen.

Lees meer over de keuzes en rechten die je hebt als kankerpatiënt.

Colofon

Met medewerking van:

logo DCCG

DCCG

Dutch Colorectal Cancer Group

Website

Foto Jeanine Roodhart

Dr. Jeanine Roodhart

Internist-oncoloog, UMC Utrecht

illustratie-arts-man

Dr. Matthijs Kramer

MDL-arts, Maastricht UMC+

illustratie-arts-vrouw

Dr. Rachel van Eijk

MDL-arts, DC Klinieken Breda

illustratie-mensen

Mensen die darmkanker hebben (gehad)

logo MLDS

MLDS

Maag Lever Darm Stichting 

Website

logo NVMDL

NVMDL

Nederlandse Vereniging voor Maag-, darm- en leverartsen

Website

Foto Hans de Wilt

Prof. dr. Hans de Wilt

Chirurg-oncoloog, Radboudumc

Linkedin

logo-stichting-darmkanker

Stichting Darmkanker NL

Patiëntenorganisatie

Website

logo stomavereniging

Stomavereniging

Patiëntenorganisatie

Website

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: april 2023