Gevolgen

Gevolgen van endeldarmkanker

Opslaan

Leven met endeldarmkanker is niet vanzelfsprekend. Je kunt klachten hebben door de tumor, maar ook de behandeling kan problemen geven.

De meest voorkomende klachten bij endeldarmkanker zijn:

Het is goed om je klachten te bespreken. Soms kan de bekkenbodemfysiotherapeut, een diëtist of seksuoloog je begeleiden. De arts kan je naar hen doorverwijzen.

Gevolgen

Leven met kanker is niet vanzelfsprekend. Kanker en de behandeling ervan hebben vaak een grote invloed op het dagelijks leven. Niet alleen op het lichaam, maar ook op de geest. Daarom is het na de behandeling meestal niet makkelijk om het gewone leven weer op te pakken.

De gevolgen van kanker en de behandeling verschillen per persoon. Sommige gevolgen hebben met de ziekte zelf te maken. Andere met de behandeling. Ook je leeftijd en lichamelijke conditie spelen een rol.

Voorbeelden van gevolgen waarmee je te maken kunt krijgen:

Chronisch

Sommige gevolgen zijn tijdelijk en verdwijnen weer na de behandeling. Andere gevolgen gaan niet over. Ook als de ziekte niet meer terugkeert, zijn ze blijvend. Dit noemen we chronische gevolgen. Een bekende chronische klacht na de behandeling is vermoeidheid.

Lichamelijke veranderingen kunnen invloed hebben op je dagelijkse bezigheden. Misschien kun je niet meer alles doen wat je gewend was. Bijvoorbeeld op het werk of in je sociale contacten.

Extra ondersteuning

Verschillende zorgverleners kunnen je extra begeleiden. Zowel in als buiten het ziekenhuis. 

Probeer iemand te vinden die ervaring heeft met de begeleiding van mensen met kanker. Er zijn speciale organisaties voor emotionele ondersteuning van mensen met kanker en hun naasten. 

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: juni 2018

Dit artikel is geschreven door kanker.nl.

Met medewerking van

Dr. Buijsen, J.D. (radiotherapeut), Dr. Roodhart, J.M.L (medisch oncoloog), Dr. Spaander, V.M.C.W. (MDL-arts), Dr. Tanis, P.J. (chirurg-oncoloog), Poem (ervaringsdeskundige), Drs. Swart, P.E. (psycholoog)