Chemotherapie en vruchtbaarheid bij vrouwen

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Krijg je chemotherapie en heb je (misschien) een kinderwens? Bespreek het vooraf met je arts. Chemotherapie kan namelijk invloed hebben op je vruchtbaarheid. Dat kan betekenen dat je na de behandeling minder makkelijk of geen kinderen meer kunt krijgen.

Lees op deze pagina het antwoord op deze vragen:

Ben ik nog vruchtbaar na chemotherapie?

Een behandeling met chemotherapie kan ervoor zorgen dat je eierstokken minder goed werken. Dan rijpen er geen eicellen meer en stopt je menstruatie (word je niet meer ongesteld). Vaak is dit tijdelijk, soms niet. Dan stopt je menstruatie voor altijd, kom je in de overgang en ben je onvruchtbaar.

Ben je jong op het moment van je diagnose? Dan is de kans groot dat je na de chemotherapie weer ongesteld wordt. Meestal duurt dit 5 tot 9 maanden. Weer ongesteld zijn betekent dat je weer normaal vruchtbaar bent en kinderen kunt krijgen. 

Er is wel een kans dat je door chemotherapie eerder dan normaal in de overgang komt. Dan ben je alsnog onvruchtbaar. Je kunt dan geen eigen kinderen meer krijgen. Het is niet te voorspellen wanneer dit gebeurt. 

Bespreek met een fertiliteitsspecialist welke gevolgen jouw behandeling heeft voor je vruchtbaarheid. Doe dat ook als je (nog) geen kinderwens hebt. Vraag aan de fertiliteitsspecialist of er opties zijn om de functie van je eierstokken zo lang mogelijk te behouden, zodat je niet heel vroeg in de overgang komt. 

Hoe groot is de kans dat ik vervroegd in de overgang kom na chemotherapie?

Het risico dat je door chemotherapie vervroegd in de overgang komt, hangt af van:

  • De soort chemotherapie die je krijgt. 
  • De totale hoeveelheid chemotherapie die je krijgt.
  • Je leeftijd: hoe dichter je bij de natuurlijke overgangsleeftijd zit, hoe groter de kans dat je na de behandeling definitief in de overgang komt. De leeftijd waarop vrouwen normaal in de overgang komen, ligt tussen de 45 en 55 jaar.

Meer informatie over de gevolgen van chemotherapie voor je vruchtbaarheid bij jouw soort kanker vind je in de keuzehulp Kanker en kinderwens. 

Colofon

Met medewerking van:

Foto Ina Beerendonk

Dr. Ina Beerendonk

Gynaecoloog, Radboudumc

LinkedIn

foto vicky lehmann

Dr. Vicky Lehmann

Senior onderzoeker, Amsterdam UMC

illustratie-arts-vrouw

Drs. Ellen Marie Sparidaens

Fertiliteitsarts, Radboudumc

Illustratie mensen

Ervaringsdeskundigen

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: maart 2023