Risico's van een zwangerschap na kanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Als je na de behandeling van kanker zwanger wilt worden, wil je natuurlijk weten of er risico’s zijn voor jou of het kind. En of je nog borstvoeding kunt geven. Bespreek het met je arts.

Lees op deze pagina:

En over borstvoeding geven:

Is de kans op terugkeer van borstkanker groter na een zwangerschap?

Is borstkanker bij jou in een vroeg stadium ontdekt en behandeld? Dan heb je na een zwangerschap waarschijnlijk geen grotere kans dat de kanker terugkomt. Er zijn zelfs aanwijzingen dat zwangerschap een positief effect heeft.

Heb je meer kans op problemen rond je zwangerschap na chemotherapie?

Chemotherapie kan gevolgen hebben op de lange termijn. Bijvoorbeeld:

Door deze langetermijngevolgen van de behandeling kun je problemen krijgen rond de zwangerschap. Wil je hier meer over weten? Maak dan een afspraak met je internist-oncoloog of gynaecoloog.

Meer informatie over de langetermijngevolgen van chemotherapie lees je in het dossier Chemotherapie.

Heb je meer kans op problemen rond de zwangerschap na bestraling van je bekken?

Ja. Door bestraling van je bekken heb je een groter risico op een miskraam en op vroeggeboorte. Ook is er een groter risico dat je kind een groeiachterstand krijgt. Boven een bepaalde hoeveelheid straling is er zelfs kans dat innesteling van een embryo niet meer mogelijk is.

Kun je borstvoeding geven als je behandeld bent voor borstkanker?

Door een borstoperatie of bestraling van je borst ontstaat schade aan de borst. Daardoor kan borstvoeding geven pijnlijk zijn.

Een bestraalde borst maakt minder melk aan. De melkklieren kunnen door bestraling namelijk blijvende schade krijgen. Met de bestraalde borst borstvoeding geven is meestal niet goed mogelijk.

Is borstvoeding geven veilig als je kanker hebt gehad?

Als je borstvoeding geeft, is de kans dat de kanker terugkomt niet groter dan wanneer je geen borstvoeding geeft. Het is dus veilig om borstvoeding te geven.

Heeft de behandeling van kanker risico’s voor het kind?

Na een kankerbehandeling heb je een iets grotere kans op een miskraam. Maar de kans op een aangeboren afwijking is niet groter. En je kind is gemiddeld genomen even gezond als andere kinderen.

Heb je kanker gekregen door een erfelijke aanleg? Dan kun je die erfelijke aanleg doorgeven aan je kind. Lees de uitgebreide informatie over kinderwens en erfelijke aanleg.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Ina Beerendonk

Dr. Ina Beerendonk

Gynaecoloog, Radboudumc

LinkedIn

illustratie-arts-vrouw

Drs. Ellen Marie Sparidaens

Fertiliteitsarts, Radboudumc

Illustratie mensen

Ervaringsdeskundigen

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: maart 2023