Onvruchtbaar geworden door kanker en een kinderwens

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Ben je onvruchtbaar geworden door kanker of de behandeling van kanker? En heb je een kinderwens? Dan kun je toch nog proberen om zwanger te worden. Dit kan als je eerder een vruchtbaarheidsbehandeling hebt gehad. Soms kan het ook als je niet zo’n behandeling hebt gehad.

Bekijk wat op jou van toepassing is:

Ik heb eicellen laten invriezen en wil graag een kind

Heb je eerder eicellen laten invriezen en ben je klaar met de behandeling? Dan kunnen je eicellen worden ontdooid en bevrucht worden met zaadcellen. Wanneer hier embryo’s uit ontstaan, dan kan een arts deze embryo’s in je baarmoeder plaatsen. Er is dan een kleine kans dat je zwanger wordt. Die kans is ongeveer 5% voor elke terugplaatsing.

Ingevroren eicellen zijn te gebruiken tot de leeftijd van 50 jaar. Houd er rekening mee dat meeste zorgverzekeringen alleen vergoeden tot 43 jaar. Vraag bij je zorgverzekeraar wat je vergoed krijgt in jouw situatie.

Wil je meer weten over het terugplaatsen van eicellen? Neem dan contact op met je internist-oncoloog of je gynaecoloog.

Ik heb embryo’s laten invriezen en wil graag een kind

Heb je eerder embryo’s laten invriezen en ben je klaar met je behandeling? Dan kan een arts de embryo’s ontdooien en in je baarmoeder plaatsen. Dit is mogelijk tot de leeftijd van 50 jaar. Er is dan een kans dat je zwanger wordt. Die kans is 20 tot 25% per ingevroren embryo.

Wil je meer informatie over het terugplaatsen van embryo’s? Neem dan contact op met je internist-oncoloog of je gynaecoloog.

Ik heb geen vruchtbaarheidsbehandeling gehad voor mijn kankerbehandeling

Heb je geen behandeling gehad om je vruchtbaarheid te behouden en wil je graag een kind? Dan kun je proberen zwanger te worden met behulp van eiceldonatie. Bekijk ook de andere mogelijkheden om een kind te krijgen of je gezin uit te breiden.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Ina Beerendonk

Dr. Ina Beerendonk

Gynaecoloog, Radboudumc

LinkedIn

foto vicky lehmann

Dr. Vicky Lehmann

Senior onderzoeker, Amsterdam UMC

illustratie-arts-vrouw

Drs. Ellen Marie Sparidaens

Fertiliteitsarts, Radboudumc

Illustratie mensen

Ervaringsdeskundigen

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: maart 2023