Andere mogelijkheden bij een kinderwens als je kanker hebt (mannen)

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Als je onvruchtbaar bent na kanker, wil je misschien nadenken over andere manieren om een kind te krijgen of je gezin uit te breiden. Misschien denk je aan zaaddonatie. Maar ook adoptie en pleegzorg kunnen een mogelijkheid zijn.

Lees op deze pagina over:

Lees ook over een leven zonder kinderen.

Zaaddonatie

Als je als man onvruchtbaar geworden bent, kun je zaadcellen van een andere man krijgen (een zaaddonor). Dat heet zaaddonatie.

Deze zaadcellen zijn op verschillende manieren te gebruiken:

Adoptie

Als je voor adoptie kiest, adopteer je een kind dat uit andere ouders geboren is. Dan zorg je voor het kind en voed je het op alsof het je eigen kind is. 

Bij adoptie moet je voldoen aan een aantal voorwaarden. Ook moet je een bepaalde procedure doorlopen. Een medische keuring is hier onderdeel van. Met een diagnose kanker kan het zijn dat je 5 tot 10 jaar moet wachten voordat je in aanmerking komt voor adoptie. Hierdoor kan het zijn dat je te oud bent om in aanmerking te komen voor adoptie.

Meer informatie over adoptie vind je op de website van de Rijksoverheid en van Stichting Adoptievoorzieningen.

Pleegzorg

Pleegzorg betekent dat je tijdelijk de zorg voor een kind op je neemt. 7 dagen in de week of af en toe een weekend of vakantie. Dat hangt af van wat het beste is voor het kind.

Wil je pleegouder worden, dan moet je voldoen aan een aantal voorwaarden. Ook moet je een bepaalde procedure doorlopen. Een medische verklaring is hier onderdeel van. Met een diagnose kanker kan dit moeilijk zijn

Meer informatie vind je op de website van de Rijksoverheid en Pleegzorg Nederland.

Een leven zonder kinderen

Misschien wil je na je kankerbehandeling helemaal geen kind(eren) meer of zijn de alternatieve manieren niks voor jou. Afzien van het krijgen van kinderen en daarmee accepteren dat je geen kinderen meer krijgt kan emotioneel zwaar zijn. Het is belangrijk dat je je gevoelens niet opkropt maar deelt met je eventuele partner, familie en vrienden.

Voor hulp, informatie, en lotgenotencontact kun je terecht bij stichting Freya. Freya is een patiëntenvereniging die gespecialiseerd is in vruchtbaarheidsproblemen.

Heb je behoefte aan professionele hulp, ga dan naar je huisarts. Hij of zij kan met je bespreken of je een verwijzing wilt naar een psycholoog of een andere hulpverlener.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Jos van Brakel

Dr. Jos van Brakel

Uroloog en androloog, Amphia

Foto Kathleen D'Hauwers

Dr. Kathleen D'Hauwers

Uroloog en androloog, Radboudumc

LinkedIn

foto vicky lehmann

Dr. Vicky Lehmann

Senior onderzoeker, Amsterdam UMC

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: februari 2023