Anti-hormonale therapie en vruchtbaarheid bij vrouwen

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Krijg je anti-hormonale therapie en heb je een kinderwens? Bespreek die dan vooraf met je arts. Tijdens anti-hormonale therapie mag je namelijk niet zwanger worden. En ondertussen word je ook ouder en dus minder vruchtbaar. Dat kan betekenen dat je na de behandeling minder makkelijk of geen kinderen meer kunt krijgen.

Lees op deze pagina over:

Anti-hormonale therapie bij kanker

Anti-hormonale therapie is een behandeling tegen de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron. Een hormoongevoelige tumor groeit onder invloed van deze hormonen.

Bij deze behandeling krijg je medicijnen die ervoor zorgen dat je deze hormonen minder aanmaakt. Of dat hun invloed op de kankercellen minder groot wordt. Deze medicijnen werken door je hele lichaam.

Een behandeling met anti-hormonale therapie duurt meestal 2 tot 5 jaar.

pillen anti-hormonale therapie

Risico op onvruchtbaarheid door anti-hormonale therapie

Het risico op onvruchtbaarheid door anti-hormonale therapie, hangt af van:

  • Je leeftijd.
  • De duur van de anti-hormonale therapie. Je kunt pas na afloop van de anti-hormonale therapie aan een zwangerschap beginnen. Je bent dan ouder en dat kan invloed hebben op je vruchtbaarheid.
  • De behandeling die je eventueel hebt gehad vóór de anti-hormonale therapie.

Krijg je anti-hormonale therapie en heb je een kinderwens? Bespreek dan met je zorgverlener of je de anti-hormonale therapie misschien tijdelijk kunt onderbreken om zwanger te worden. 

Anticonceptie tijdens anti-hormonale therapie

Je mag niet zwanger worden tijdens de hormoontherapie. De hormonen zijn namelijk schadelijk voor het embryo. Ze vergroten de kans op aangeboren afwijkingen.

Meestal stoppen je menstruaties tijdens de hormoontherapie en ben je dus tijdelijk onvruchtbaar. Maar heel soms kun je wel ongesteld worden, en dan ben je misschien wel vruchtbaar. Daarom is het belangrijk dat je anticonceptie gebruikt. Bijvoorbeeld een condoom of een pessarium.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Ina Beerendonk

Dr. Ina Beerendonk

Gynaecoloog, Radboudumc

LinkedIn

foto vicky lehmann

Dr. Vicky Lehmann

Senior onderzoeker, Amsterdam UMC

illustratie-arts-vrouw

Drs. Ellen Marie Sparidaens

Fertiliteitsarts, Radboudumc

Illustratie mensen

Ervaringsdeskundigen

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: maart 2023