Seksuele problemen

Erectieproblemen

Opslaan

Door kanker en de behandeling ervan kun je erectieproblemen krijgen. Dit kan samengaan met faalangst of prestatiedruk. Lees wat jou kan helpen bij erectieproblemen.

Bij mannen kan de behandeling van prostaatkanker, peniskanker of zaadbalkanker leiden tot erectieproblemen. 

Erectieproblemen kunnen ook ontstaan door schade aan zenuwen in het bekkengebied of het ruggenmerg na een operatie en/of bestralingen. 

Er zijn ook nog verschillende andere lichamelijke factoren die een rol kunnen spelen bij het ontstaan van erectieproblemen. Voorbeelden zijn suikerziekte, hart- en vaatproblemen, overgewicht of het gebruik van bepaalde medicijnen.

Faalangst of prestatiedruk kunnen ook een rol spelen. Mannen maken zich ook vaak tijdens het vrijen zorgen over erectieproblemen. Ze zijn bang dat ze geen erectie meer kunnen krijgen of dat de erectie tijdens het vrijen wegzakt. 

Adviezen bij erectieproblemen

  • Bespreek met je partner wat het erectieprobleem met je doet. 
  • Bespreek je klachten met je (huis)arts of verpleegkundige.
  • Ga op zoek naar seksuele prikkels die die voor jou werken en die bij je situatie passen.
  • Misschien ben je bang dat je geen seksuele gevoelens ervaart tijdens partnerseks. Je kunt eerst zelf experimenteren met masturberen.
  • Als de erectie wegzakt, kan een stuwbandje (cock ring) aan de basis van de penis helpen. Een cock ring is onder andere te koop via internet.

Medicijnen bij erectieproblemen

Soms kunnen bepaalde medicijnen helpen bij een erectiestoornis. Deze medicijnen ondersteunen de erectie, waardoor de penis langer hard kan blijven. Er moet echter wel zin in seks en aandacht voor seksuele prikkels zijn, anders zal deze medicatie weinig helpen. 

Bespreek met je huisarts of je dit soort medicijnen mag gebruiken. Heb je hartproblemen, overleg dan altijd met je behandelend arts. 

Bestel nooit via internet medicijnen om een erectie te krijgen. Je weet niet wat je krijgt. Er is een kans dat je iets krijgt wat je niet mag hebben.

Andere behandelingen bij erectieproblemen

Er zijn ook andere behandelingen die kunnen helpen bij erectieproblemen.

  • Een injectie in de penis waardoor direct een erectie ontstaat.
  • Een vacuümpomp in combinatie met een stuwbandje aan de basis van de penis. Dit kan helpen om een volledige erectie te krijgen.
  • Inbrengen van een erectieprothese met een operatie. 

Vraag je uroloog naar de mogelijkheden. En vraag ook bij je zorgverzekeraar na of de behandeling vergoed wordt.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: januari 2020

Dit artikel is geschreven door kanker.nl.