Levensvragen, zingeving en religieuze vragen

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Wat is de zin van mijn leven? Wie of wat is belangrijk voor mij? Wil ik iets aan mijn leven veranderen? Veel mensen met kanker hebben dit soort vragen. Lees hoe je ermee om kunt gaan. 

Deze pagina is gemaakt speciaal voor mensen met of na kanker onder de 40 jaar.


Lees op deze pagina over:

Levensvragen

Als je iets heftigs meemaakt wat je leven verandert, ga je vaak nadenken over je leven. Je zoekt bijvoorbeeld antwoord op vragen zoals:

  • Waarom overkomt mij dit?
  • Wil ik dingen anders doen?
  • Wat is belangrijk voor mij?
  • Wat geeft mij kracht?
  • Hoe geef ik mijn leven opnieuw vorm na/tijdens kanker?
  • Hoe ga ik om met beperkingen na/tijdens mijn ziekte?
  • Hoe kan ik mijn ervaring met kanker omzetten in iets positiefs?

Door na te denken over dit soort levensvragen, kun je tot inzichten komen. Dat kan helpen om betekenis of zin te geven aan je leven (zingeving).

Zingeving

Om een leven te leven wat voor jou zin heeft, is het belangrijk om te ontdekken wat je waarden zijn. Dus wat jij belangrijk vindt. En om jezelf daarna de vraag te stellen: kan ik op dit moment voldoende naar mijn waarden leven?

Misschien zorgt kanker ervoor dat je (tijdelijk) niet meer de dingen kunt doen die je belangrijk vindt. Bijvoorbeeld het beste in jezelf naar boven halen op het gebied van werk, sport of hobby. Dit kan je boos en verdrietig maken. Het kan helpen om samen met een AYA-verpleegkundige, psycholoog of geestelijk verzorger te kijken hoe je hiermee om kan gaan. Daarbij helpt het om open te staan voor nieuwe mogelijkheden.

Kanker kan er ook voor zorgen dat je waarden veranderen. Misschien merk je bijvoorbeeld dat je gezondheid belangrijker voor je is geworden. Of wil je meer tijd doorbrengen met vrienden en/of familie. Ook qua werk wil je misschien iets totaal anders doen. Veranderde waarden zorgen ervoor dat je andere keuzes gaat maken.

Met wie kun je hierover praten?

Heb jij vragen over het leven? Praat erover met mensen om je heen. Bijvoorbeeld met je partner, familieleden, vrienden, lotgenoten of met iemand van jouw geloof (als je gelovig bent). Vaak vind je dan een eigen antwoord of oplossing. Al kost dat soms wat tijd.

Wil je graag ondersteuning van een psycholoog? Dan kan acceptance en commitment therapy misschien helpen.

Geestelijk verzorger

Praat je liever met iemand die daar speciaal voor is opgeleid? En met wie je geen emotionele band hebt? Dan kun je terecht bij een geestelijk verzorger. Dat is iemand die veel met mensen over zingeving praat. Deze persoon kan goed luisteren en de juiste vragen stellen.

Goed om te weten: een geestelijk verzorger is er voor iedereen met levensvragen, dus ook voor mensen die niet gelovig zijn.

Een geestelijk verzorger vind je:

Of je zorgverzekeraar de kosten betaalt, hangt af van je situatie. Bekijk hiervoor de pagina wat kost een geestelijk verzorger?

Religieuze vragen

Ben je religieus dan kan het voelen alsof je ziekte een beproeving is, die je van hogerhand is opgelegd. Misschien is het fijn om daarover te praten met je geestelijk leider: je dominee, priester, imam, rabbi of een andere geestelijke.

Je kunt je vragen ook delen met andere gelovigen. En ze vragen om voor je te bidden. Je zult zien dat je niet de enige bent die met vragen zit.

Sommige gelovigen halen troost uit het feit dat het leven op aarde slechts tijdelijk is. En dat er na de dood een plek zal zijn zonder lijden, zonder ziekte en verdriet.

Anderen geloven dat er ook mooie dingen kunnen voortkomen uit lijden, ook al is dat soms nu moeilijk om te zien. Zo kun je bijvoorbeeld anders naar je leven gaan kijken. Of meer tijd doorbrengen met de mensen waar je van houdt.

Lees ook het interview met Lienke: Ik had zo gehoopt op een knuffel van God.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-ervaringsdeskundigen-mensen

Jonge mensen die kanker hebben (gehad)

foto karen van der ploeg

Karen van der Ploeg

GZ-psycholoog, UMCG

foto sophie de groot

Sophie de Groot

Medisch maatschappelijk werker, UMCG

Logo stichting jongeren en kanker

Stichting Jongeren en Kanker

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: februari 2025