Nazorg en controle bij baarmoederkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Na de behandeling van baarmoederkanker kom je regelmatig op controle. De arts kijkt dan of de behandeling effect heeft gehad en of de kanker wegblijft. 

Wat houden de controles in?

De controle bij de gynaecoloog bestaat meestal uit een algemeen lichamelijk onderzoek en een gynaecologisch onderzoek. Heb je bestraling gehad, dan kan het zijn dat je om-en-om op controle gaat bij de radiotherapeut-oncoloog en de gynaecoloog.

Tijdens de controles vraagt de arts naar je klachten. Als je klachten hebt, krijg je extra onderzoek, zoals een CT-scan of echografie. Ook zal de arts dan soms kijken of de hoeveelheid CA 125 in je bloed gestegen is. 

Heb je al eerder last van klachten die kunnen horen bij baarmoederkanker? Dan is het belangrijk dat je contact opneemt met de arts.

Hoe vaak op controle?

Na de behandelingen kom je meestal voor 3 tot 5 jaar op controle. In het begin zijn de controles vaker. Meestal ziet het controleschema er zo uit:

  • eerste en tweede jaar: controle elke 3 tot 4 maanden
  • derde jaar: controle elke 6 maanden
  • vierde en vijfde jaar: controle elke 6 tot 12 maanden

Controles als je niet meer beter wordt

Ook als je niet meer kunt genezen van baarmoederkanker, kun je op controle komen. Met de arts kun je overleggen of je dat wilt, en hoe vaak. De arts onderzoekt of de ziekte stabiel is, of dat je een andere behandeling nodig hebt.

Gevolgen van de behandeling bespreken

Op de controle-afspraak kun je bespreken of je last hebt van gevolgen van de behandeling. De arts en verpleegkundige kunnen je vertellen wat hieraan te doen is. Zij kunnen je verwijzen naar een andere zorgverlener die je met de klacht kan helpen. Zoals een: 

  • oedeemtherapeut
  • bekkenbodemtherapeut
  • overgangsverpleegkundige
  • maatschappelijk werker
  • psycholoog 
  • seksuoloog
  • revalidatiearts

Angst voor controles 

Iedereen beleeft de controles anders. Het kan zijn dat je het een veilig idee vindt om regelmatig naar het ziekenhuis te gaan. Maar misschien zie je juist op tegen de controles. Bijvoorbeeld omdat je bang bent dat de kanker terugkomt of de ziekte zich heeft uitgebreid. Dit is niet vreemd, veel mensen hebben deze angst.

Bespreek met je arts hoe je de controles beleeft en wat je wensen zijn. Misschien kun je vaker of minder vaak op controle komen. De controles zijn niet verplicht.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Cor de Kroon

Dr. Cor de Kroon

Gynaecoloog-oncoloog, LUMC

LinkedIn

Logo Stichting Olijf

Olijf

Patiëntenvereniging

Website

illustratie-arts-vrouw

Prof. dr. Carien Creutzberg

Radiotherapeut, LUMC

Illustratie vrouwen

Vrouwen die baarmoederkanker hebben (gehad)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juni 2021